Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Po ukrajinských študentoch IT mieria na Slovensko aj tí z Moldavska

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Predseda predsedníctva Digitálnej koalície Mário Lelovský si myslí, že získanie každého šikovného IT odborníka či študenta IT z tretích krajín je malým zázrakom.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Po projekte na prilákanie IT odborníkov na Slovensko z Ukrajiny sa podarilo nadviazať spoluprácu aj s Moldavskom. Na Slovensko príde 50 moldavských IT expertov, ktorých čaká ročný pracovný úväzok v IT firmách pôsobiacich na Slovensku. Desiati vybraní moldavskí študenti tiež absolvujú trojmesačnú stáž. Informovala o tom vo štvrtok organizácia EMA - Development and Facility Agency, ktorá projekt rozbehla v spolupráci s Digitálnou koalíciou a IT Asociáciou v Moldavsku.

Projekt firmám ponúka praktickú skúsenosť pri hľadaní talentov zo zahraničia. "Nábor a výber účastníkov v Moldavsku bude dôkladný a zohľadní aktuálne personálne potreby IT firiem na Slovensku hlavne pri nedostatkových IT pozíciách," skonštatovali organizátori.

EMA očakáva, že do programu sa zapoja popredné IT spoločnosti pôsobiace na Slovensku. "Postaráme sa o vybavenie imigračných formalít, povolení na pobyt, relokáciu účastníkov z Moldavska na Slovensko a návrat do Moldavska," povedal riaditeľ EMA Marián Vlasatý a dodal, že firmám vedia zabezpečiť aj pracovnú cestu do Moldavska.

Predseda predsedníctva Digitálnej koalície Mário Lelovský si myslí, že získanie každého šikovného IT odborníka či študenta IT z tretích krajín je malým zázrakom. "Teší ma, že sa v programe angažujú nielen partneri zo súkromného sektora, ale aj naše ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí a ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Verím, že predstavitelia štátu konečne pochopili, že riadená pracovná mobilita je pre Slovensko životne dôležitá," skonštatoval.

Organizátori projektu dodali, že v novembri tohto roka plánuje pracovnú cestu do Moldavska štátna tajomníčka rezortu diplomacie Ingrid Brocková. Okrem iného sa zúčastní aj na otvorení jedného z úvodných seminárov so záujemcami o vstup do programu, ktorí by neskôr mali prísť na Slovensko.