Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Po znížení hlavnej úrokovej sadzby kurz rubľa výrazne klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruská centrálna banka vo štvrtok oznámila, že hlavnú úrokovú sadzbu znižuje z pôvodných 14 % na 11 %.

Moskva 26. mája (TASR) - Kurz ruského rubľa oproti doláru zaznamenal vo štvrtok pokles o takmer 7 %, keď po stredajšej (25. 5.) úrovni pod 60 RUB/USD oslabil na vyše 63 RUB/USD. Mena tak reagovala na rozhodnutie ruskej centrálnej banky znížiť kľúčovú úrokovú sadzbu rovnako ako v apríli o 300 bázických bodov. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Ruská centrálna banka vo štvrtok oznámila, že hlavnú úrokovú sadzbu znižuje z pôvodných 14 % na 11 %. Ako dôvod uviedla zhoršovanie ekonomickej situácie, zatiaľ čo miera inflácie sa spomaľuje.

Od konca februára, keď banka pár dní po invázii ruských vojsk na Ukrajinu sadzbu viac než zdvojnásobila, ju tak zredukovala už o 900 bázických bodov. Po najnovšom rozhodnutí o znížení hlavnej úrokovej sadzby dodala, že na nasledujúcich zasadnutiach nevylučuje jej ďalšie zníženie.

V reakcii na tento krok kurz ruského rubľa oproti doláru začal klesať, pričom nakrátko dosiahol 63,41 RUB/USD. V predchádzajúci obchodný deň uzatvoril na úrovni 59,59 RUB/USD.