Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Po zrušení roamingových poplatkov Európania viac využívajú dáta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Podľa údajov priebežnej správy EK o účinkoch ukončenia roamingových poplatkov, k čomu došlo 15. júna 2017, Európania svoje digitálne práva najviac využili na cestách v rámci EÚ a v krajinách EHP.

Brusel 14. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok zverejnenej správe uviedla, že počas prvého roka a pol od zrušenia roamingových poplatkov v EÚ bol zaznamenaný významný nárast mobilných volaní a využívaní dát u občanov európskych krajín pri cestovaní po členských krajinách Únie.

Podľa údajov priebežnej správy EK o účinkoch ukončenia roamingových poplatkov, k čomu došlo 15. júna 2017, Európania svoje digitálne práva najviac využili na cestách v rámci EÚ a v krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Používanie mobilných dát sa v porovnaní s úrovňami pred júnom 2017 zvýšilo v priemere päťkrát. Počet telefonátov uskutočnený cestovateľmi sa v porovnaní s predchádzajúcim obdobím zhruba zdvojnásobil.

Podpredseda EK pre digitálny jednotný trh Andrus Ansip v správe pre médiá pripomenul, že pred rokom a pol skončili roamingové poplatky pri cestovaní v EÚ, čo je podľa neho dobrý príklad toho, ako možno občanom EÚ uľahčiť každodenný život. "Musíme však aj naďalej zvyšovať informovanosť Európanov o ich digitálnych právach, aby skutočne mohli čo najlepšie využiť nové možnosti," dodal eurokomisár.

Eurokomisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Marija Gabrielová nezabudla poďakovať operátorom, ktorí zvládli premeniť rastúci dopyt po dátach a volaniach na nové možnosti.

Komisia upozornila na nedávny prieskum Eurobarometra, podľa ktorého nastala zmena návykov u Európanov. Napríklad 34 % cestujúcich využíva internet cez roaming tak často ako v domovskej krajine, zatiaľ čo pred júnom 2017 tak, aj zásluhou poplatkov, robilo iba 15 % respondentov. Podiel tých, ktorí nikdy nepoužívajú svoje mobilné dáta v zahraničí, klesol na 19 % v porovnaní so 42 % pred skončením roamingových poplatkov.

Prieskum Eurobarometra naznačil, že vzrástla aj informovanosť spotrebiteľov, keď 62 % Európanov si uvedomuje, že roamingové poplatky sa v EÚ a EHP zrušili a 69 % opýtaných si myslí, že buď oni sami, alebo ich známi majú z nových pravidiel prospech.

Komisia skonštatovala, že zrušenie roamingových poplatkov výrazne prispelo k rozšíreniu využívania mobilného širokopásmového pripojenia a pokrytiu sieťami 4G. V celej EÚ pokrytie 4G na konci roka 2017 dosiahlo 90,8 % (oproti 85,6 % na konci roka 2016).

Exekutíva EÚ informovala, že v úzkej spolupráci s národnými regulačnými orgánmi bude aj naďalej monitorovať vývoj na trhoch s mobilnými službami v členských štátoch. Cieľom je zabezpečiť, aby mobilní operátori dodržiavali nové pravidlá a spotrebitelia profitovali zo zrušenia roamingových poplatkov.

Komplexnú správu o preskúmaní pravidiel roamingu za domáce ceny uverejní Európska komisia v decembri 2019.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)