Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Poberateľom už začala SP vyplácať zvýšené dôchodky o 3,6 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Dôchodky, ktoré bude SP priznávať od 1. januára tohto roka, sa valorizujú o 14,5 %.

Bratislava 4. januára (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) vypláca poberateľom valorizované dôchodkové dávky o 3,6 %. Valorizácia sa týka starobných, predčasných starobných, vdovských, vdoveckých, invalidných, sirotských a sociálnych dôchodkov. Informoval o tom hovorca SP Martin Kontúr.

Dôchodky vo vyššej sume vypláca SP prvýkrát v obvyklom výplatnom termíne v januári 2024 aj s doplatkom od 1. januára 2024 do dňa predchádzajúceho výplatnému termínu v januári. Od nového roka sa zvyšujú o 3,6 % mesačnej sumy dôchodky priznané pred rokom 2024. Dôchodky, ktoré bude SP priznávať od 1. januára tohto roka, sa valorizujú o 14,5 %.

Pri valorizácii minimálnych dôchodkov v tomto roku nedôjde k zmene. Pre tento druh dôchodku je platný osobitný mechanizmus. Zo zákona sa na valorizáciu dôchodku od 1. januára neprihliada na zvýšenie dôchodku na sumu minimálneho dôchodku. Suma priznaného dôchodku sa zvyšuje bez tohto navýšenia.

"Ak suma dôchodku bude aj po valorizácii nižšia ako minimálny dôchodok, Sociálna poisťovňa ďalej zvýši sumu dôchodku na sumu minimálneho dôchodku. Keďže sa suma minimálneho dôchodku od 1. januára 2024 nemení, dôchodca bude naďalej dostávať dôchodok v nezmenenej sume," priblížil Kontúr. Seniori tak dostanú minimálny dôchodok, ktorý je pre nich po valorizácii finančne výhodnejší.

Nárok na minimálny dôchodok zaniká, ak bude suma dôchodku po valorizácii vyššia ako suma minimálneho dôchodku. SP tak vyplatí dôchodok v novej, vyššej sume. Seniori majú možnosť využiť kalkulačku valorizácie dôchodku od nového roka na webovej stránke SP. Poberatelia nemusia o zvýšenie osobitne žiadať, SP zasiela písomnú informáciu.

K 31. decembru 2023 vyplatila Sociálna poisťovňa viac ako 1,77 milióna dôchodkových dávok pre viac ako 1,42 milióna poberateľov. Priemerná výška starobného dôchodku bola k uvedenému dátumu 648,83 eura.