Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Počet cestujúcich na amerických letiskách stúpa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

No vďaka očkovaniu a uvoľňovaniu pandemických opatrení už americké letecké spoločnosti pridávajú ďalšie lety a očakávajú rastúci dopyt po cestovaní v lete.

Washington 7. mája (TASR) - Americký úrad pre bezpečnosť dopravy (TSA) uviedol, že vo štvrtok (6.5.) podstúpilo kontroly na amerických letiskách 1,64 milióna cestujúcich. To bol ich najväčší počet od marca 2020, keď blokády spojené s pandémiou nového koronavírusu zasiahli leteckú dopravu.

Na porovnanie, v ten istý deň, teda 6. mája 2020, bolo na amerických letiskách skontrolovaných iba 190.000 ľudí.

Počet cestujúcich v leteckej doprave v USA je však stále približne o 35 % alebo 1 milión osôb nižší ako v rovnakom čase v roku 2019, skonštatoval TSA.

No vďaka očkovaniu a uvoľňovaniu pandemických opatrení už americké letecké spoločnosti pridávajú ďalšie lety a očakávajú rastúci dopyt po cestovaní v lete.

Minulý mesiac United Airlines oznámili, že do svojho letového poriadku v USA pridávajú v júni viac ako 480 letov denne, aby uspokojili letný dopyt po cestovaní, keď bude mať viac ľudí za sebou očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

A spoločnosť American Airlines v apríli uviedla, že predpokladá, že jej kapacita na domácich linkách dosiahne 90 % úrovne v lete 2019 a plánuje toto leto prevádzkovať viac ako 150 nových liniek.

Letecké spoločnosti zaznamenávajú nárast rezervácií, pretože pokrok pri očkovaní podporuje cesty za priateľmi a rodinou po mesiacoch obmedzení.