Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Počet cestujúcich na Heathrow vlani klesol

Cestujúci, ktorí poletia leteckou spoločnosťou British Airways na londýnske letisko Heathrow, čakajú na bezpečnostnú kontrolu vo francúzskom meste Nice v piatok 14. augusta 2020. Británia vo štvrtok večer vzhľadom na nárast prípadov nákazy oznámila, že od soboty zavedie 14-dňovú karanténu pre osoby prichádzajúce z Francúzska. Na britský karanténny zoznam boli pridané aj Holandsko a štyri ďalšie krajiny, pričom na ňom už figurovali Španielsko a Belgicko. Foto: TASR/AP

V roku 2019 prešlo cez letisko Heathrow 80,9 milióna cestujúcich a 22,1 milióna v roku 2020.

Londýn 11. januára (TASR) – Najväčšie britské letisko Heathrow vybavilo v minulom roku 19,4 milióna pasažierov. To bolo menej ako štvrtina z ich počtu pred pandémiou ochorenia COVID-19 a tiež menej ako v roku 2020. Prispelo k tomu aj rušenie letov v decembri 2021 pre rýchle šírenie variantu omikron nového koronavírusu.

V roku 2019 prešlo cez letisko Heathrow 80,9 milióna cestujúcich a 22,1 milióna v roku 2020.

Letisko západne od Londýna v utorok uviedlo, že najmenej 600.000 pasažierov zrušilo v decembri cestovné plány z Heathrow, keďže vstúpili do platnosti nové obmedzenia.

Britské letiská počas pandémie tvrdo zasiahli vlny infekcií a s nimi spojené cestovné obmedzenia, ktoré boli zavedené často v krátkom čase a vyžadovali od pasažierov drahé testy alebo karanténu.

Letisko tiež uviedlo, že pretrvávajú „značné pochybnosti“, pokiaľ ide o rýchlosť zotavovania sa leteckej dopravy, pričom podľa odhadu Medzinárodného združenia leteckých dopravcov (IATA) sa počet cestujúcich nevráti na úroveň pred pandémiou až do roku 2025. To komplikuje tiež britskému regulačnému úradu pre letectvo jeho úlohu stanoviť poplatky za cestujúcich na nasledujúcich päť rokov, čo hnevá letecké spoločnosti, ktoré sa podobne ako letiská snažia dostať z pandémie.

V súčasnosti existujú cestovné obmedzenia, ako napríklad testovanie, na všetkých trasách na Heathrow. Letecký priemysel sa úplne zotaví, až keď budú všetky zrušené a nebude hroziť riziko, že budú v krátkom čase znovu zavedené. To je situácia, ktorá je pravdepodobne vzdialená ešte celé roky,“ povedal generálny riaditeľ John Holland-Kaye.