Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Počet cestujúcich na letisku v Dubaji v prvej polovici 2021 klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spoločnosť Dubai Airports očakáva v druhej polovici roka robustný rast dopravy na medzinárodnom letisku Dubai International.

Dubaj 11. augusta (TASR) - Medzinárodné letisko Dubai International v emiráte Dubaj v stredu oznámilo, že v 1. polroku 2021 zaznamenalo pokles dopravy o 41 %. Ale po zmiernení cestovných obmedzení spojených s ochorením COVID-19 očakáva v 2. polroku "robustný rast".

Počet cestujúcich, ktorí prešli najväčším letiskom na svete, sa za prvých šesť mesiacov 2021 znížil na 10,6 milióna, uvádza sa vo vyhlásení.

Na ilustráciu, vlani v prvých troch mesiacoch privítalo letisko 17,8 milióna cestujúcich pred tým, ako v 2. štvrťroku 2020 dočasne pozastavilo komerčné lety s cieľom obmedziť šírenie nového koronavírusu.

Spoločnosť Dubai Airports očakáva v druhej polovici roka robustný rast dopravy na medzinárodnom letisku Dubai International, uvádza sa v jej vyhlásení.

Emirát Dubaj, jeden zo siedmich Spojených arabských emirátov (SAE), bol jednou z prvých destinácií, ktoré sa v júli minulého roka opäť otvorili turizmu. Stal sa tak magnetom pre návštevníkov, ktorí sa snažili uniknúť pred zimným počasím a prísnymi obmedzeniami.

Spojené arabské emiráty spustili v decembri očkovaciu kampaň a zaočkovali 72 % svojej takmer 10-miliónovej populácie.

Vlani zaznamenalo medzinárodné letisko Dubai International pokles dopravy o 70 %, pričom počet cestujúcich sa znížil z viac ako 86 miliónov v roku 2019 na 25,9 milióna osôb v roku 2020.

Podľa Medzinárodného združenia leteckých prepravcov (IATA) sa globálna osobná letecká doprava vlani prepadla o 66 % v dôsledku cestovných obmedzení. Dubajské letisko však očakáva lepšie výsledky v období júl - december 2021.

Paul Griffiths, generálny riaditeľ spoločnosti Dubai Airports, skonštatoval, že v júli už medzinárodné letisko zaznamenalo niekoľko rušných víkendov, najrušnejších v tomu roku. Aj výhľad na zvyšok roka vyzerá podľa neho "veľmi sľubne".

Cestovný ruch je už dlho ekonomickým pilierom Dubaja, ktorý v roku 2019 privítal 16,7 milióna zahraničných návštevníkov.

Vláda v minulom roku rátala so šesťmesačným globálnym veľtrhom Dubai Expo 2020. Pre pandémiu bolo však jeho otvorenie odložené na október tohto roka. Emirát dúfa, že priláka milióny návštevníkov a pomôže oživiť ekonomiku.