Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Počet cestujúcich na španielskych letiskách v prevádzke AENA má rekord

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Španielske letiská boli medzi prvými v Európe, ktoré prekonali predpandemickú aktivitu, pretože sa viac spoliehajú na ľudí, ktorí cestujú na dovolenku a za oddychom a menej na služobné cesty.

Madrid 20. januára (TASR) - Osobná doprava na španielskych letiskách, ktoré prevádzkuje spoločnosť AENA, dosiahla minulý rok rekordnú úroveň. Cestovný ruch sa tak po niekoľkých rokoch problémov, ktoré spôsobila pandémia ochorenia COVID-19, vlani zotavil. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

AENA uviedla, že počet pasažierov na jej španielskych letiskách minulý rok vzrástol o 16 % na 283 miliónov osôb. A bol tiež o 2,9 % väčší ako v roku 2019, čo bol posledný celý rok pred pandémiou a uzemnením letov. V poslednom mesiaci minulého roka bol počet cestujúcich o 11 % vyšší ako pred štyrmi rokmi, v decembri 2019.

"Letecké spoločnosti, ktoré pandémia tvrdo zasiahla, teraz prepravujú viac cestujúcich ako kedykoľvek predtým," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ AENA Maurici Lucena.

Španielske letiská boli medzi prvými v Európe, ktoré prekonali predpandemickú aktivitu, pretože sa viac spoliehajú na ľudí, ktorí cestujú na dovolenku a za oddychom a menej na služobné cesty, kde sa cestovanie zotavuje pomalšie.

Osobná letecká doprava sa v roku 2023 vrátila k ziskovosti, keďže dopyt vzrástol v Európe, Severnej Amerike aj na Blízkom východe. A podarilo sa tiež vyriešiť nedostatok personálu na letiskách a v leteckých spoločnostiach, ktorý v predchádzajúcom roku brzdil letové plány.