Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Počet cestujúcich v novembri 2023 medziročne narástol o 5,9 %

Na archívnej snímke električková trať na Americkom námestí v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Celú cestnú dopravu udržal v pluse najmä vyšší, 16-percentný nárast pasažierov v mestskej hromadnej doprave (MHD). V ostatnej cestnej doprave a na železnici cestujúcich ubudlo.

Bratislava 24. januára (TASR) - Vo verejnej osobnej doprave pokračoval nárast počtu prepravených cestujúcich, ich počet počas novembra 2023 medziročne stúpol o 5,9 %. S počtom 60,9 milióna prepravených osôb bol jedenásty mesiac tretím najlepším v roku 2023. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celú cestnú dopravu udržal v pluse najmä vyšší, 16-percentný nárast pasažierov v mestskej hromadnej doprave (MHD). V ostatnej cestnej doprave a na železnici cestujúcich ubudlo. V prímestských či diaľkových autobusových linkách ich počet klesol o 9,1 % a na železnici o takmer 7 %.

Výkony osobnej dopravy, pri ktorých sa zohľadňuje aj dĺžka ciest, v novembri 2023 dosiahli 790 miliónov osobokilometrov a oproti predošlému roku boli vyššie o 5,7 %. Vyšší medziročný rast bol ovplyvnený nárastom výkonov v oboch typoch cestnej dopravy, v MHD aj ostatnej osobnej cestnej doprave.

V súhrne za jedenásť mesiacov vlaňajška osobnou dopravou cestoval o takmer 13 % vyšší počet cestujúcich ako pred rokom. Po zohľadnení prepravných vzdialeností sa dosiahol vyšší počet osobokilometrov takmer o 14 %.

Objem nákladnej prepravy v novembri 2023 bol medziročne vyšší, ale tempo rastu naďalej spomaľovalo a dosiahlo len 1,2 %. Celkovo sa previezlo nákladnou dopravou 18,4 milióna ton tovaru.

Výkony v nákladnej doprave, zohľadňujúce aj prepravnú vzdialenosť, v novembri 2023 dosiahli 3,1 miliardy tonokilometrov (tkm). Medziročne tak zaznamenali pokles o 2,3 %.

V súhrne za jedenásť mesiacov roku 2023 sa v rámci nákladnej dopravy celkovo prepravil o 4,6 % menší objem tovaru ako za rovnaké obdobie roka 2022. Po zohľadnení prepravných vzdialeností boli aktuálne výkony medziročne nižšie takmer o 10 %.