Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Počet domov vo výstavbe v USA klesol vo februári o 8,7 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa údajov ministerstva, stavbári vo februári po úprave o sezónne vplyvy začali stavať 1,16 milióna obytných nehnuteľností. To je menej ako 1,27 milióna v januári.

Washington 26. marec (TASR) - Počet domov vo výstavbe v USA klesol vo februári o 8,7 %. A to najmä v dôsledku menšieho počtu rodinných domov, ktorý dosiahol najnižšiu úroveň takmer za dva roky. Informovalo o tom v utorok americké ministerstvo obchodu.

Podľa údajov ministerstva, stavbári vo februári po úprave o sezónne vplyvy začali stavať 1,16 milióna obytných nehnuteľností. To je menej ako 1,27 milióna v januári. Dôvodom tohto poklesu bol prepad výstavby nových rodinných domov o 17 % na najnižšiu úroveň od mája 2017. Bytová výstavba pritom vo februári vzrástla.

Počet začatých stavieb rodinných domov bol vo februári o 2,3 % nižší ako v rovnakom mesiaci minulého roka.

Nižšie úrokové sadzby z hypoték na začiatku roka 2019 pritom zvyšujú dopyt kupujúcich po bývaní, ale stavitelia zápasia s rastúcimi nákladmi na pracovnú silu a pozemky, čo má negatívny vplyv na počet nových stavieb.

Štatistiky ukázali, že na severovýchode USA sa výstavba nových domov znížila vo februári o 29,5 %, na juhu klesla o 6,8 % a na západe o 18,9 %. Výstavba domov vzrástla na stredozápade o 26,8 %, ale pod tento výsledok sa podpísali výlučne bytové komplexy.

Počet stavebných povolení, ukazovateľ budúcej aktivity v tomto odvetví, vo februári klesol o 1,6 % a v prepočte na celý rok dosiahol 1,30 milióna.

Ceny starších, už obývaných domov v USA v januári vzrástli


Ceny starších, už obývaných domov v USA v januári vzrástli. Síce len mierne, ale po poklese v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Konkrétne, index cien domov S&P CoreLogic Case-Shiller sa v januári 2019 zvýšil o 0,2 % oproti decembru. To bolo najpomalšie tempo jeho rastu od roku 2012. V medziročnom porovnaní však stúpol o 3,6 %.

Za tri mesiace do konca januára sa index cien domov v USA zvýšil o 4,3 %, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali jeho medziročný nárast o 4,2 %.

Trh s bývaním v USA sa dostal do kľúčového bodu. Po rokoch prudkého rastu dosiahli ceny domov úroveň, keď sa stávajú ťažšie dostupné, čo vedie k poklesu dopytu aj korekcii cien. Viac miest spomedzi 20 metropolitných oblastí, ktoré index sleduje, zaznamenalo v januári medzimesačný pokles cien domov ako ich rast.