Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Počet firemných bankrotov v Nemecku zostal v januári vysoký

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Celkovo vyhlásilo v januári platobnú neschopnosť 1077 spoločností, čo je o takmer 40 % viac ako v rovnakom mesiaci minulého roka.

Halle 8. februára (TASR) - Počet firemných bankrotov v Nemecku zostáva po rekordnom decembri 2023 na vysokej úrovni. Celkovo vyhlásilo v januári platobnú neschopnosť 1077 spoločností, čo je o takmer 40 % viac ako v rovnakom mesiaci minulého roka, oznámil vo štvrtok Inštitút pre hospodársky výskum v Halle (IWH). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V porovnaní s priemerom za roky 2016 až 2019, teda pred pandémiou nového koronavírusu, je januárové číslo ešte o 20 % vyššie. IWH považuje za jednu z príčin pretrvávajúceho vysokého počtu bankrotov aj pomoc finančne slabým podnikom v čase pandémie. Tá sa častejšie vyplácala aj firmám, ktoré neboli produktívne už pred krízou, čo viedlo k nízkym číslam platobnej neschopnosti počas pandémie, vysvetlil Stefan Müller, vedúci oddelenia IWH zodpovedného za výskum platobnej neschopnosti. Súčasné vysoké údaje o platobnej neschopnosti sú čiastočne dôsledkom vládnej pomoci počas pandémie, dodal.

Podľa údajov IWH však bolo v rokoch 2003 a 2010 mesačne vyhlásených približne 2000 konkurzov, čo je viac ako dvojnásobok súčasných hodnôt.