Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Počet konkurzov vzrástol v druhom štvrťroku o desatinu na 73

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V posledných 12 mesiacoch bolo vyhlásených 289 konkurzov, čo je o 5,47 % viac než v porovnateľnom predchádzajúcom období.

Bratislava 6. júla (TASR) - Počet vyhlásených konkurzov na majetok podnikateľských subjektov vzrástol v porovnaní s minulým štvrťrokom o 10,61 %, a to zo 66 na 73, a počet povolených reštrukturalizácií klesol o polovicu na dve. Medziročne počet konkurzov vzrástol o 4,29 % a počet reštrukturalizácií klesol o 80 %, informovala analytická spoločnosť CRIF - Slovak Credit Bureau (CRIF SK).

"V posledných štyroch rokoch pozorujeme rozdielne trendy v počte vyhlásených konkurzov a povolených reštrukturalizácií. Ich nárasty nasledujú s určitým časovým odstupom aj ako reakcia na objektívne okolnosti - pandémia koronavírusu, vojna na Ukrajine, nárast cien energií, rôznych tovarov a služieb. Poklesy prichádzajú na krátky čas po vyrovnaní sa firiem s týmito okolnosťami, respektíve podľa kapacít súdov," objasnila hlavná analytička spoločnosti CRIF SK Jana Marková.

V posledných 12 mesiacoch bolo vyhlásených 289 konkurzov, čo je o 5,47 % viac než v porovnateľnom predchádzajúcom období. Povolených bolo aj 13 reštrukturalizácií, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 50 % menej.

V druhom štvrťroku boli všetky konkurzy vyhlásené na spoločnosti s ručením obmedzeným, z ktorých 68,42 % boli firmy bez zamestnancov. Najväčšími zamestnávateľmi, na ktorých bol vyhlásený konkurz, sú spoločnosti M.I.S. Slovakia a Protron, so 100 - 149 a 50 - 99 zamestnancami. Najviac konkurzov bolo vyhlásených v Trnavskom a Prešovskom kraji a v sektoroch priemyselnej výroby a odborných vedeckých a technických činností.