Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Počet kontraktov na predaj domov v USA v auguste medzimesačne stúpol

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Trh s bývaním rástol na začiatku pandémie ochorenia COVID-19, keď ľudia utekali z miest, pretože pracovali z domu a aj vyučovanie prebiehalo online.

Washington 29. septembra (TASR) - Počet podpísaných kontraktov na kúpu domu v USA v auguste 2021 medzimesačne vzrástol, ale medziročne klesol. Nedostatok voľných domov tlačí ich ceny nahor, čo spomaľuje trh s bývaním.

Národná asociácia realitných kancelárií (NAR) v stredu uviedla, že index rozpracovaných predajov na základe podpísaných zmlúv v auguste 2021 vyskočil oproti júlu o 8,1 % na 119,5 bodu po poklese v predchádzajúcich dvoch mesiacoch. Dosiahol tak najvyššiu hodnotu od januára 2021 a prekonal aj odhady ekonómov, ktorí očakávali, že index stúpne medzimesačne o 1,4 %.

Ale v medziročnom porovnaní sa hodnota indexu v auguste 2021 znížila, už tretíkrát po sebe, a to o 8,3 %. Všetky regióny pritom zaznamenali medziročný pokles predaja domov, pričom najväčší na severovýchode,

Trh s bývaním rástol na začiatku pandémie ochorenia COVID-19, keď ľudia utekali z miest, pretože pracovali z domu a aj vyučovanie prebiehalo online. Pandemické obmedzenia sa však vďaka očkovaniu uvoľňujú a ľudia sa vracajú do kancelárií.

Drahé domy pritom vylučujú z trhu niektorých záujemcov, zvlášť tých, ktorí si kupujú prvú vlastnú nehnuteľnosť. NAR minulý týždeň uviedla, že ich podiel na predaji bol v auguste najmenší za viac ako 2,5 roka.

Predchádzajúce údaje ukázali, že predaj starších, predtým obývaných domov sa minulý mesiac znížil. Prispel k tomu fakt, že nárast cien domov predstavuje zhruba trojnásobok rastu miezd. Takáto nerovnováha na trhu je z dlhodobého hľadiska neudržateľná, upozornil Lawrence Yun, hlavný ekonóm NAR.