Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Počet nezamestnaných v Nemecku vo februári mierne vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Dopyt po pracovnej sile v Nemecku od začiatku roka síce klesá, podľa Spolkového úradu práce však zostáva sále vysoký.

Norimberg 1. marca (TASR) - Počet ľudí bez práce v Nemecku vo februári 2023 oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 4000 na 2,62 milióna. V medziročnom porovnaní podľa údajov, ktoré zverejnil v stredu Spolkový úrad práce, pribudlo 192.000 nových nezamestnaných. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Miera nezamestnanosti zostala stabilná na úrovni 5,7 %. Bez zahrnutia utečencov z Ukrajiny by bol nárast nezamestnanosti podľa zverejnených údajov iba mierny.

Vzhľadom na rastúcu infláciu pribudli aj skrátené pracovné úväzky. V rámci vládneho programu podpory zamestnanosti, tzv. kurzarbeit, môžu firmy vo finančných ťažkostiach posielať zamestnancov domov. Tí však o prácu neprídu a štát im dočasne vypláca určitú časť mzdy.

Podľa prepočtov agentúry DPA na základe údajov dostupných do decembra 2022 skrátené úväzky v tomto mesiaci využívalo približne 183.000 ľudí.

Od 1. do 23. februára nahlásili firmy skrátené úväzky pre 61.000 zamestnancov. Skúsenosti podľa DPA naznačujú, že počty zamestnancov, ktorí na skrátené úväzky v skutočnosti nastúpia, bývajú nižšie.

Dopyt po pracovnej sile v Nemecku od začiatku roka síce klesá, podľa Spolkového úradu práce však zostáva sále vysoký. Vo februári bolo k dispozícii 778.000 neobsadených voľných miest, čo predstavuje medziročný pokles o 44.000.