Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Počet nových žiadostí o podporu v USA minulý týždeň klesol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vojna Ruska proti Ukrajine predstavuje riziko aj pre americký trh práce v dôsledku narušenia dodávateľských reťazcov a vyšších cien benzínu.

Washington 17. marca (TASR) - Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň klesol viac, ako ekonómovia odhadovali. Prispel k tomu veľký dopyt po pracovnej sile. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré vo štvrtok zverejnilo americké ministerstvo práce.

Podľa nich sa počet nových žiadostí o podporu za sedem dní do 12. marca znížil o 15.000 na 214.000 z revidovaných 229.000 v predchádzajúcom týždni. Dosiahol pritom najnižšiu úroveň za 10 týždňov.

Ekonómovia očakávali, že počet nových žiadateľov o podporu v sledovanom období klesne na 220.000 z pôvodných 227.000 pred revíziou.

Štvortýždňový priemer nových žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom vývoja na trhu práce, pretože nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje, sa znížil o 8750 na 223.000.

Počet Američanov, ktorí poberali podporu v nezamestnanosti aj po prvom týždni, za sedem dní do 5. marca klesol na 1,419 z 1,494 milióna týždeň predtým a prekonal odhady ekonómov, ktorí predpovedali, že sa znížil na 1,48 milióna ľudí.

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti sa už siedmy týždeň v rade drží pod hranicou 250.000 a pohybuje okolo úrovní zaznamenaných pred pandémiou nového koronavírusu.

Vojna Ruska proti Ukrajine predstavuje riziko aj pre americký trh práce v dôsledku narušenia dodávateľských reťazcov a vyšších cien benzínu. Ekonómovia sú však optimistickí a veria, že trh práce a ekonomika prekonajú túto "búrku".

Americká ekonomika vytvorila vo februári 678.000 pracovných miest. K rastu zamestnanosti prispel návrat niektorých pracovníkov na trh práce v dôsledku výrazného poklesu ochorení COVID-19.