Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Počet ojazdených áut zo zahraničia rastie, vlani ich doviezli 61.759

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vlani v decembri bolo na Slovensku zaregistrovaných 4764 dovezených ojazdených áut.

Bratislava 3. januára (TASR) - Slováci si čoraz viac dovážajú ojazdené osobné autá zo zahraničia. V minulom roku ich doviezli 61.759, čo je o 743 áut viac ako v roku 2022. V stredu o tom informovala spoločnosť Aures Holdings, ktorá sa pri tom odvoláva na oficiálne údaje Ministerstva vnútra SR.

"Registrujeme, že za uplynulý rok sa doviezlo na Slovensko skoro 62.000 osobných ojazdených áut spoza hraníc, čo je naozaj dosť veľký počet kusov. Fakty sú také, že ich bolo dovezených zase viac ako za predošlé roky, čo nie je dobrým signálom pre slovenský vozový park," uviedla generálna riaditeľka Aures Holdings Karolína Topolová.

Vlani v decembri bolo na Slovensku zaregistrovaných 4764 dovezených ojazdených áut. Najviac ich majitelia zaregistrovali v Bratislavskom kraji, najmenej v Košickom. Najmenej dovezených zahraničných áut bolo v roku 2023 registrovaných v januári (4687), naopak, najsilnejším mesiacom bol marec (6706).

Ako priblížila Topolová, zo zahraničia sa nezriedka dovážajú menej kvalitné prestarnuté vozidlá, ktoré už nemusia byť pre pasažierov bezpečné.

"Pramení to aj z toho, že práve dovážané autá s nejasným pôvodom sú oveľa častejšie, v porovnaní s automobilmi zo Slovenska, predmetom rôznych podvodov. Najčastejšími a najväčšími problémami sú tu stočené tachometre, taktiež falšovanie roku ich výroby či zatajovanie poškodenia po ťažkých haváriách. Na druhej strane, v prípade tuzemských ojazdených áut je história vozidiel oveľa ľahšie overiteľná," doplnila Topolová.