Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Počet osobných bankrotov sa medziročne zvýšil takmer o tretinu

Foto: TASR/AP

Z dlhodobých štatistík vyplýva, že od roku 2006, keď na Slovensku začal platiť inštitút osobného bankrotu, do konca septembra 2021 bolo vyhlásených 55.170 osobných bankrotov.

Bratislava 12. októbra (TASR) - V treťom štvrťroku zbankrotovalo 2663 obyvateľov Slovenska, čo je v medziročnom porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka nárast o 30,92 percenta. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku je nárast bankrotov ešte výraznejší, a to o viac ako 45 %, vyplýva z analýzy správcu úverových registrov, spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (CRIF SK).

Zároveň sme v septembri zaznamenali najväčší počet osobných bankrotov v tomto roku. Od júna je to štvrtý mesiac za sebou, v ktorom bol počet bankrotov väčší než v rovnakom období minulého roka a od začiatku tohto roka. Medzi dlžníkmi v minulom mesiaci sme identifikovali tri manželské páry a dve príbuzenské väzby. Adresu na obecnom, miestnom alebo mestskom úrade, prípadne na virtuálnej adrese malo 4,3 % dlžníkov z celkového počtu ľudí, ktorí zbankrotovali v septembri,“ uviedla hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

V septembri bolo na Slovensku vyhlásených 955 osobných bankrotov, čo je najviac v tomto roku. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, v ktorom zbankrotovalo 849 občanov Slovenska, je to o 12,49 percenta viac. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, keď v septembri 2020 zbankrotovalo 529 obyvateľov Slovenska, to predstavuje medziročný nárast až o 80,53 percenta.

Z dlhodobých štatistík vyplýva, že od roku 2006, keď na Slovensku začal platiť inštitút osobného bankrotu, do konca septembra 2021 bolo vyhlásených 55.170 osobných bankrotov.