Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Počet osobných bankrotov sa v novembri medziročne znížil o takmer 13 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Z celkového počtu osobných bankrotov súdy vyhlásili 993 konkurzov a osem dlžníkov sa rozhodlo pre oddlženie formou splátkového kalendára.

Bratislava 6. decembra (TASR) - V novembri zbankrotovalo 1001 občanov Slovenska a druhýkrát v tomto roku tak počet osobných bankrotov v jednom mesiaci dosiahol štvorcifernú hodnotu. Napriek tomu ide o medziročný pokles o 12,73 %. Vyplýva to z analýzy správcu úverových registrov, spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (CRIF SK).

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, keď v októbri zbankrotovalo 1007 dlžníkov, ich v jedenástom mesiaci tohto roka bolo o 0,6 % menej. "V novembri bolo zverejnené jedno zrušenie oddlženia pre nepoctivý zámer a v registri diskvalifikovaných osôb začala od novembra plynúť lehota diskvalifikácie z dôvodu zrušenia oddlženia pre nepoctivý zámer jednému dlžníkovi," uviedla hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

Z celkového počtu osobných bankrotov súdy vyhlásili 993 konkurzov a osem dlžníkov sa rozhodlo pre oddlženie formou splátkového kalendára. Zároveň bolo v novembri 61 bankrotov vyhlásených na majetok fyzických osôb – podnikateľov a 940 na majetok nepodnikateľov. Viac ako desatina (11,78 %) bankrotov bolo vyhlásených na ľudí, ktorí majú trvalý pobyt na obecných, miestnych, mestských úradoch alebo na virtuálnych adresách.