Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Počet povolení na výstavbu nových bytov v Nemecku prudko klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Nemecké úrady od januára do júna schválili výstavbu 135.200 bytov. To bolo o 50.600 alebo 27,2 % menej ako v rovnakom období minulého roka.

Berlín 18. augusta (TASR) - Počet vydaných povolení na výstavbu nových bytov v Nemecku sa v prvom polroku tohto roka znížil o viac ako štvrtinu, keďže stavitelia domov bojujú s vysokými úrokovými sadzbami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvolala na v piatok zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu.

Nemecké úrady od januára do júna schválili výstavbu 135.200 bytov. To bolo o 50.600 alebo 27,2 % menej ako v rovnakom období minulého roka. V júni počet vydaných povolení medziročne klesol o 28,5 % na 21.800. Počet stavebných povolení klesá už niekoľko mesiacov napriek tomu, že dopyt po bývaní zostáva enormný.

K poklesu stavebných projektov naďalej prispievajú rastúce náklady na výstavbu a čoraz horšie podmienky financovania, uviedol štatistický úrad. Stavebné povolenia sú dôležitým ukazovateľom stavu nemeckej ekonomiky, najmä vzhľadom na nedostatok bytov v mnohých nemeckých mestách.

Údaje zahŕňajú stavebné povolenia na byty v novostavbách, ako aj na prestavby. Štatistiky poukazujú na pokračujúci pokles stavebných povolení pre všetky druhy budov. Od januára do júna bolo schválených 111.500 bytov v nových bytových domoch, čo je takmer o 31 % menej ako v rovnakom období minulého roka.

Nemecké ministerstvo výstavby nedávno priznalo, že koaličná vláda nesplní svoj cieľ postaviť ročne aspoň 400.000 nových bytov.