Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Počet práceneschopných Britov dosiahol v 1. kvartáli rekordnú úroveň

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Jednou z príčin nárastu počtu dlhodobo chorých za posledné približne tri roky je podľa ONS pravdepodobne pandémia koronavírusu.

Londýn 16. mája (TASR) - Počet ľudí v Spojenom kráľovstve, ktorí sú zo zdravotných dôvodov dlhodobo práceneschopní, dosiahol rekordnú úroveň. Čiastočne to súvisí s pretrvávajúcimi zdravotnými problémami súvisiacimi s pandémiou koronavírusu. Britský štatistický úrad (ONS) v utorok informoval, že počas troch mesiacov do konca marca nebolo schopných pracovať 2,55 milióna ľudí, čo predstavuje viac ako 6 % celkovej pracovnej sily v krajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Počet práceneschopných ľudí v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom vzrástol o takmer 100.000. Jednou z príčin nárastu počtu dlhodobo chorých za posledné približne tri roky je podľa ONS pravdepodobne pandémia koronavírusu.

Medzi dlhodobé príznaky ochorenia COVID-19 patrí napríklad chronická únava. Mnoho mladých ľudí zase nepracuje pre psychické problémy, zatiaľ čo počet tých, ktorí majú problémy s hlavou alebo krkom, mohol vzrásť v dôsledku prudkého rozšírenia práce z domu od začiatku pandémie.

Nezamestnanosť v Británii podľa utorkových údajov ONS vzrástla v marci iba mierne, na 3,9 % z úrovne 3,8 % vo februári. Počet voľných pracovných mien zároveň klesol na najnižšiu úroveň za 18. mesiacov.