Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Počet pracovných ponúk sa v 1. štvrťroku medziročne znížil

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Zamestnávatelia uverejnili od začiatku januára do konca marca takmer 80.000 ponúk, čo je oproti rovnakému obdobiu minulého roka približne o 13.000 inzerátov menej.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Zamestnávatelia uverejnili od začiatku januára do konca marca takmer 80.000 ponúk, čo je oproti rovnakému obdobiu minulého roka približne o 13.000 inzerátov menej. Informovala o tom manažérka pre vzťahy s verejnosťou spoločnosti Profesia Nikola Richterová.

"Trh práce oproti vlaňajšku ochladol," zhodnotila Richterová. Počet ponúk za prvé tri mesiace tohto roka bol však podľa nej napriek medziročnému poklesu druhý najvyšší v 26-ročnej histórii pracovného portálu. "Ponuka voľných pracovných miest je tak z pohľadu uchádzačov stále priaznivá," dodala.

Skúsenosti pracovného portálu nasvedčujú, že druhý kvartál by mohol priniesť viac ponúk ako ten prvý. "Počas apríla, mája a júna totiž firmy uverejňujú každoročne viac príležitostí ako počas prvých troch mesiacov roka," vysvetlila Richterová. Výnimkou bol doteraz pandemický rok 2020 a druhý štvrťrok priniesol menej pracovných príležitostí ako ten prvý.

Spomedzi pracovných príležitostí, ktoré sú vhodné pre ľudí s vyštudovanou vysokou školou, bolo najviac ponúk v informačných technológiách (IT), manažmente, školstve, ekonomike a účtovníctve či v obchode. Spomedzi titulovaných ľudí potrebujú firmy najviac nových zamestnancov na pozície programátorov, finančných analytikov či učiteľov.

V ponukách, ktoré vyžadujú maturitu, uverejňovali firmy najviac inzerátov v obchode, administratíve, ekonomike a účtovníctve a v IT. Spomedzi konkrétnych pozícií išlo najčastejšie o administratívnych pracovníkov, obchodných zástupcov či odborných predajcov.

Po dvoch rokoch sa zvýšil počet reagujúcich uchádzačov na pracovné ponuky. Aktuálne na jeden pracovný inzerát, ktorý bol uverejnený na uvedenom portáli, zareagovalo v priemere takmer 18 ľudí. Keď zverejnila spoločnosť pracovný inzerát počas vlaňajšieho prvého kvartálu, dostala v priemere 13 životopisov.

Podľa veľkosti konkurencie medzi uchádzačmi sa hľadá práca najjednoduchšie v Trenčianskom kraji. Na pracovnú ponuku tam zareaguje v priemere 12 ľudí.

Na východe SR je priemerný počet odoslaných životopisov na pracovnú ponuku viac ako 20. V Prešovskom kraji zareaguje na pracovný inzerát v priemere 23 ľudí a v Košickom kraji 27.