Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Počet prenocovaní v Rakúsku stúpol, no nedosahuje predkrízovú úroveň

Foto: TASR

Vlani sa mohli rakúske hotely otvoriť až koncom mája a aj tento rok im chýba polovica mesiaca.

Viedeň 30. júna (TASR) - Rakúsky sektor turistického ruchu po uvoľnení pandemických opatrení od 19. mája vstúpil do letnej sezóny. V porovnaní s májom 2020 počet prenocovaní výrazne stúpol. "Na druhej strane sú však prenocovania stále zhruba 60 % pod úrovňou z mája 2019," cituje agentúra APA generálneho riaditeľa štatistického úradu Statistik Austria Tobiasa Thomasa.

Vlani sa mohli rakúske hotely otvoriť až koncom mája a aj tento rok im chýba polovica mesiaca. Počet prenocovaní v máji sa medziročne zvýšil až o 280 % na 2,92 milióna. Ako vyplýva z predbežných štatistických údajov, počet prenocovaní zahraničných hostí sa zvýšil sedemnásobne na 1,27 milióna, v prípade domácich hostí takmer trojnásobne na 1,65 milióna. Počet hostí stúpol o 260 % na 0,89 milióna.

Od januára do mája sa počet prenocovaní medziročne znížil o 84 % na 6,66 milióna. Prenocovania domácich hostí klesli o 50 % na 4,34 milióna, u zahraničných išlo o prepad o 93 % na 2,32 milióna. Počet hostí na úrovni 1,69 milióna je výrazne pod vlaňajším prvým štvrťrokom, keďže prvé mesiace minulého roka ešte neboli dotknuté pandémiou.