Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti dosiahol v týždni do 4. júla 1,314 milióna oproti 1,413 miliónu v predchádzajúcom týždni.

Washington 9. júla (TASR) - Počet Američanov, ktorí prvýkrát požiadali o podporu v nezamestnanosti, v minulom týždni klesol. Počet prvých žiadostí sa však stále drží na vysokej úrovni.

Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti dosiahol v týždni do 4. júla 1,314 milióna oproti 1,413 miliónu v predchádzajúcom týždni. Výsledok je o niečo lepší, než čakali ekonómovia. Tí počítali s poklesom počtu prvých žiadostí na 1,375 milióna.

Historické maximum dosiahol počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti koncom marca, keď zaznamenal hodnotu 6,867 milióna. Odvtedy sa stále znižuje, v porovnaní s obdobím pred nástupom koronakrízy však toto číslo aj naďalej ostáva vysoké. Napríklad v porovnaní s hypotekárnou a neskôr svetovou finančnou krízou v rokoch 2007 - 2009 dosahuje približne dvojnásobnú úroveň.

Analytici očakávajú, že v nasledujúcich týždňoch sa situácia môže zhoršiť. USA totiž zaznamenávajú ďalší rast prípadov choroby COVID-19 a niektoré americké štáty pozastavili pôvodné plány, čo sa týka otvárania ekonomiky.

Počet Američanov, ktorí poberali podporu aj po prvom týždni, klesol za týždeň do 27. júna na 18,062 milióna z 18,760 milióna v predchádzajúcom týždni. Najväčší počet týchto, takzvaných pokračujúcich žiadostí, bol zaznamenaný začiatkom mája, keď dosiahol 24,912 milióna.