Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Počet registrovaných Rakúšanov v režime kurzarbeit klesá

Ilustračné foto. Foto: TASR

V oblasti ubytovacích služieb a gastronómie sa po ich opätovnom otvorení počet ľudí v režime kurzarbeit výrazne znížil.

Viedeň 29. augusta (TASR) - Rozsah režimu kurzarbeit v Rakúsku po opätovnom oživení všetkých sektorov neustále klesá. Podľa najnovších údajov tamojšieho ministerstva práce a sociálnych vecí v súčasnosti je v 6398 podnikov 45.637 osôb hlásených v režime kurzarbeit. Dopyt je tak výrazne pod pôvodnými očakávaniami 100.000 až 120.000 osôb.

"To ukazuje, že sa trh práce a celá ekonomika lepšie vyvíjajú, než sa očakávalo," cituje agentúra APA ministra práce Martina Kochera. V súčasnosti je najdôležitejšie, aby sa do normálneho režimu postupne vrátili aj tie sektory, ktoré sa ešte úplne nezotavili z lockdownov.

Približne štvrtina ľudí v režime kurzarbeit pracuje v oblasti dopravy a skladového hospodárstva. "Vysvetlením je pretrvávajúca kurzarbeit v leteckej doprave," dodáva ministerstvo. V máji tohto roka bolo v tomto režime vyše 40.000 zamestnancov dopravy. Vo výrobnom sektore je to momentálne zhruba 8000 ľudí, tu však zohrávajú dôležitú úlohu nedodstatok surovín a problémy s ich dodávkami.

V oblasti ubytovacích služieb a gastronómie sa po ich opätovnom otvorení počet ľudí v režime kurzarbeit výrazne znížil. V súčasnosti pracuje v tomto režime zhruba 8000 ľudí, pričom 90.000 ich bolo ešte v máji. Podstatne sa zlepšila situácia v obchode, kde je v kurzarbeite vyše 5000 osôb, kým v máji takto pracovalo 42.000 ľudí. V turistickej branži je v režime kurzarbeit zhruba 2000 zamestnancov a v ostatných sektoroch, napríklad umení a kultúre už len asi tisíc.