Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Počet sporiteľov v 2. pilieri rastie, aktuálne si sporí 1,7 mil. ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkový prírastok sporiteľov v druhom pilieri za prvý polrok je podľa Asociácia dôchodkových správcovských spoločností 29.593.

Bratislava 12. júla (TASR) – Za prvých šesť mesiacov roka 2022 si na dôchodok v druhom pilieri začalo sporiť takmer 33.000 sporiteľov. Do druhého piliera vstupujú najmä mladí ľudia, ktorí prichádzajú na trh práce, pričom vstup je možný do veku 35 rokov. Následné sporenie na dôchodok v kapitalizačnom pilieri je potom zo zákona povinné. Informovala o tom Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS), podľa ktorej si aktuálne v druhom pilieri sporí viac ako 1,7 milióna klientov.

"Ak zotrváme v nastúpenom trende, v celoročnom zúčtovaní budeme atakovať hranicu 65.000 nových sporiteľov, čo môže radiť tento rok k tým úspešnejším. Počet nových vstupujúcich za prvý polrok je ďalším potvrdením faktu, že druhý pilier sa stal pevnou súčasťou základného dôchodkového systému," zhodnotil predseda ADSS Miroslav Kotov.

Celkový prírastok sporiteľov v druhom pilieri za prvý polrok je podľa asociácie 29.593. Počet druhopilierových sporiteľov, ktorí dovŕšia dôchodkový vek v tomto roku, je niekoľko tisíc. V nasledujúcej dekáde však dôchodkový vek začne dosahovať silná populačná generácia, čo podľa ADSS ovplyvní nielen druhý pilier, ale najmä verejné financie.

Asociácia podotkla, že dôchodkové úspory si v druhom pilieri kumuluje viac ako polovica slovenskej populácie v aktívnom veku, a preto diskusiu o budúcnosti kapitalizačného piliera a prípravu zákona citlivo vnímajú všetky zúčastnené strany. "Aktuálne si v druhom pilieri sporí viac ako 1,7 milióna klientov, citlivo preto vnímame snahy o zmenu jeho nastavenia. Za priority považujeme návrhy na presuny sporiteľov a zmenu systému garancií," dodal v mene správcov úspor Kotov.

Za uplynulé dva roky vzrástol počet sporiteľov o viac ako 123.000, a to napriek pretrvávajúcej pandémii a ekonomickým a spoločenským obmedzeniam. Väčšina novo vstupujúcich sporiteľov si podľa ADSS vyberá akciové a indexové fondy, ktorých dlhodobý potenciál zhodnotenia je najvyšší.

Objem majetku v druhom pilieri ku koncu júna 2022 podľa dát ADSS predstavuje 11.290.926.979 eur, počet sporiteľov dosiahol 1.729.544. Povinné odvody tých, ktorí si sporia aj v druhom pilieri, sa v roku 2022 rozdeľujú v pomere 12,5 % na účet Sociálnej poisťovne a 5,5 % na súkromný účet sporiteľa v DSS.