Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Počet voľných pracovných miest v USA v novembri klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Miera voľných pracovných miest klesla na 4,4 % z októbrovej hodnoty 4,5 %. Vrátila sa tak na úroveň zo septembra.

Washington 12. januára (TASR) - Počet voľných pracovných miest v USA zaznamenal v novembri pokles, čo je dôsledok pokračujúcej pandémie nového koronavírusu, ktorej súčasná vlna je podstatne horšia, než prvá vlna v jarných mesiacoch.

Počet voľných pracovných pozícií klesol v novembri o 105.000 na 6,527 milióna. Uviedlo to v utorok americké ministerstvo práce v pravidelnej mesačnej správe o počte takzvaných otvorených pozícií (Job Openings and Labor Turnover Survey - JOLTS).

Na porovnanie, v januári minulého roka bolo v USA viac než 7 miliónov voľných pracovných miest. Novembrový počet tak zároveň zostáva pod úrovňou z februára, mesiaca pred nástupom pandémie, v ktorom voľných pracovných pozícií bolo stále približne 7 miliónov.

Miera voľných pracovných miest klesla na 4,4 % z októbrovej hodnoty 4,5 %. Vrátila sa tak na úroveň zo septembra.

Správa ministerstva o počte voľných pracovných pozícií nasledovala pár dní po jeho správe o vývoji celkového pracovného trhu za mesiac december. Ako koncom minulého týždňa ministerstvo uviedlo, v USA v decembri zaniklo 140.000 pracovných pozícií. To znamená prvý pokles od apríla minulého roka. Najviac miest zaniklo v gastrosektore, konkrétne zhruba pol milióna. Miera nezamestnanosti však zotrvala na úrovni 6,7 %.