Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Počet voľných pracovných miest v USA sa v septembri nečakane zvýšil

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Za uplynulé dva roky, keď sa ekonomika zotavila z recesie spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19 v roku 2020, sa zamestnávatelia sťažovali, že nevedia nájsť dostatok pracovníkov.

Washington 1. novembra (TASR) - Počet voľných pracovných miest v USA sa v septembri 2022 nečakane zvýšil po augustovom poklese, o ktorom si mnohí mysleli, že bude predzvesťou širšieho spomalenia. To naznačuje, že americký trh práce sa neochladzuje tak rýchlo, ako predstavitelia Federálneho rezervného systému (Fed) dúfali v rámci boja s vysokou infláciou. TASR o tom informuje na základe správy AP.

Podľa najnovšieho prieskumu ministerstva práce sa počet voľných miest v USA v septembri zvýšil na 10,7 milióna z 10,2 milióna v auguste. Ekonómovia pritom očakávali, že klesne pod 10 miliónov prvýkrát od júna 2021.

Za uplynulé dva roky, keď sa ekonomika zotavila z recesie spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19 v roku 2020, sa zamestnávatelia sťažovali, že nevedia nájsť dostatok pracovníkov. Vzhľadom na taký veľký počet voľných miest si zamestnanci môžu dovoliť dať výpoveď a hľadať si prácu, ktorá je viac platená alebo ponúka lepšie výhody či flexibilitu. Firmy boli preto nútené zvyšovať mzdy, aby prilákali a udržali si zamestnancov. Vyššie platy prispeli k inflácii, ktorá tento rok dosahuje 40-ročné maximá.

Ďalším znakom, že trh práce zostáva napätý a zamestnávatelia nie sú ochotní pustiť zamestnancov je, že prepúšťanie v septembri kleslo na 1,3 milióna osôb, čo bolo najmenej od apríla. Ale aj počet ľudí, ktorí ukončili pracovný pomer, v septembri klesol na 4,06 milióna, čo je najmenej od 2. štvrťroka minulého roka, ale stále takmer o 18 % nad úrovňou bezprostredne pred pandémiou.

Najväčší nárast voľných pracovných miest bol v septembri v hotelierstve a reštauráciách a v zdravotníctve a sociálnej starostlivosti. Tieto dve kategórie predstavovali viac ako polovicu celkového nárastu.