Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Počet zamestnancov vo finančnom centre vo Frankfurte bude klesať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že v priamom dôsledku brexitu vznikne vo Frankfurte približne 3500 nových pracovných miest, z ktorých 2000 už existuje a 1500 pribudne tento a budúci rok.

Frankfurt nad Mohanom 28. júna (TASR) - Počet bankových zamestnancov vo finančnom centre vo Frankfurte nad Mohanom bude napriek pozitívnemu vplyvu brexitu v nasledujúcich rokoch klesať. Úsporný kurz v bankovníctve sa počas pandémie ešte posilnil, píše vo svojej pravidelnej správe Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba).

„Pretrvávajúce rámcové podmienky naznačujú výrazné zníženie zamestnanosti v bankách v nadchádzajúcich rokoch," cituje zo správy agentúra DPA.

Ekonómovia banky očakávajú, že na konci roka 2023 bude vo frankfurtských bankách pracovať 62.200 ľudí, čo je o päť percent menej než na jeseň 2020, keď Helaba zverejnila svoju poslednú správu. Veľké inštitúcie ako Deutsche Bank či Commerzbank už nejaký čas rušia pracovné miesta a celý sektor vzhľadom na rozvíjajúcu sa digitalizáciu zatvára čoraz viac pobočiek.

Napriek tomuto trendu pribudlo vlani v hlavnom finančnom meste Nemecka zhruba 800 pracovných miest. Mnohé banky, ktoré sa pre brexit museli preorientovať na podnikanie na kontinente, začali totiž vo Frankfurte rozširovať svoje kapacity. Štátny tajomník nemeckého ministerstva financií Jörg Kukies v pondelok na jednej bankovej konferencii uviedol, že v dôsledku brexitu si Frankfurt ako nové hlavné sídlo zvolilo 54 bánk s celkovou bilančnou sumou zhruba 650 miliárd eur.

Helaba očakáva, že v priamom dôsledku brexitu vznikne vo Frankfurte približne 3500 nových pracovných miest, z ktorých 2000 už existuje a 1500 pribudne tento a budúci rok.