Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA výrazne vzrástol

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Aj napriek tomu zostáva celkový počet prvých žiadostí Američanov o podporu na úrovni, ktorá signalizuje zdravý trh práce.

Washington 31. decembra (TASR) - Počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA za minulý týždeň vzrástol omnoho výraznejšie, než sa čakalo, pričom dosiahol najvyššiu úroveň za takmer šesť mesiacov. Aj napriek tomu zostáva celkový počet prvých žiadostí Američanov o podporu na úrovni, ktorá signalizuje zdravý trh práce. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.

Ako uviedlo americké ministerstvo práce, počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti za týždeň, ktorý sa skončil 26. decembra, vzrástol o 20.000 na 287.000. Ekonómovia počítali s podstatne miernejším rastom na 270.000. Výsledok predstavuje najvyšší počet žiadostí za takmer šesť mesiacov, keď vyšší počet (296.000) bol evidovaný za týždeň na prelome júna a júla.

Rast zaznamenal aj 4-týždňový priemer žiadostí. To je presnejší ukazovateľ, nakoľko nepodlieha takým výkyvom ako týždňové údaje. Štvortýždňový priemer žiadostí sa zvýšil o 4500 na 277.000.

Napriek ostatnému výraznému rastu je počet žiadostí aj naďalej pod kľúčovou úrovňou 300.000, pod ktorou sa drží už 10 mesiacov. Akýkoľvek údaj pod touto hranicou znamená zdravý trh práce, nakoľko často korešponduje s mesačnou tvorbou viac než 200.000 nových pracovných miest.