Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Počet žiadostí o podporu v USA minulý týždeň vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Napriek nárastu zostal počet žiadostí o podporu z historického hľadiska na nízkej úrovni. Trh práce v USA tak zostáva napätý a zamestnávateľom chýbajú ľudia.

Washington 23. novembra (TASR) - Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, vzrástol viac, ako ekonómovia odhadovali, na najvyššiu úroveň od augusta. Ale podľa historických štandardov je stále nízky a neprináša žiadnu zásadnú zmenu situácie na trhu práce, ktorý zostáva stále napätý. TASR o tom informuje na základe správy AP.

Podľa ministerstva sa počet nových žiadostí o podporu v USA v týždni do 19. novembra zvýšil o 17.000 na 240.000 z revidovaných 223.000 v predchádzajúcom týždni, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že stúpne na 225.000 z pôvodných 224.000 pred revíziou.

Napriek nárastu zostal počet žiadostí o podporu z historického hľadiska na nízkej úrovni. Trh práce v USA tak zostáva napätý a zamestnávateľom chýbajú ľudia.

Štvortýždňový priemer nových žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom vývoja na trhu práce, pretože nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje, v sledovanom období vzrástol o 5500 na 226.750.

Počet ľudí, ktorí poberajú sociálne dávky aj po prvom týždni, sa za sedem dní do 12. novembra zvýšil o 48.000 na 1,551 milióna.

Údaje o nových žiadostiach o podporu boli zverejnené o deň skôr pre oslavy Dňa vďakyvzdania vo štvrtok (24. 11.).