Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Odvod za záber pôdy sa zvyšuje, ak sú na ňom závlahové zariadenia

Les, príroda Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nariadenie vlády nadobúda účinnosť 1. apríla 2013.

Bratislava 13. marca (TASR) - Základná sadzba odvodu za trvalé odňatie, respektíve za dočasné odňatie poľnohospodárskej pôdy, sa zvyšuje o 30 %, ak ide o poľnohospodársku pôdu, na ktorej je vybudované funkčné zariadenie na účely závlah.

"Základná sadzba odvodu sa naopak znižuje o 30 %, ak ide o poľnohospodársku pôdu, ktorá priamo nadväzuje na zastavanú plochu v obci," vyplýva ďalej z návrhu vládneho nariadenia o odvodoch za odňatie alebo neoprávnený záber poľnohospodárskej pôdy, ktorý dnes na svojej schôdzi schválila vláda SR. Nariadenie vlády nadobúda účinnosť 1. apríla 2013.

"Cieľom predkladaného návrhu je upraviť základnú sadzbu odvodu za trvalé a dočasné odňatie poľnohospodárskej pôdy, ustanoviť spôsob výpočtu odvodu za neoprávnený záber poľnohospodárskej pôdy a zoznam najkvalitnejšej poľnohospodárskej pôdy v príslušnom katastrálnom území, ktoré podliehajú povinnosti platenia odvodu," spresnilo v dôvodovej správe Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.


Ľ. JAHNÁTEK: V katastrálnom území sa musí zachovať 30 % najbonitnejšej pôdy

Tridsať percent najbonitnejšej pôdy musí vždy zostať zachovaných v danom katastri. To je to najpodstatnejšie, čo sa nám podarilo presadiť," uviedol po dnešnom rokovaní vlády minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD).

Pripomenul zároveň, že nariadenie vlády bolo potrebné schváliť vzhľadom na to, že "za predchádzajúce obdobie bolo až 70 % ornej pôdy zablokovanej na nepoľnohospodárske účely cez širokú škálu výnimiek".

"Pre serióznu ochranu poľnohospodárskej pôdy bolo preto potrebné prijať určité obmedzenia výnimiek. Musím konštatovať, že Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pochopilo túto problematiku, lebo sa jedná o aktivity realizované najmä v rámci obcí a vyšších územných celkov. Našli sme kompromis, ktorý vyhovuje obom stranám," dodal.