Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Podľa 37 % Maďarov stojí za infláciou hospodárska politika vlády

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa 25 % opýtaných sú príčinou zhoršenia meny sankcie uvalené na Rusko Európskou úniou a 7 % označilo za hlavný dôvod inflácie rusko-ukrajinskú vojnu.

Budapešť 7. júna (TASR) - Rekordne vysoká inflácia v Maďarsku je podľa 37 % Maďarov priamym výsledkom hospodárskej politiky vlády premiéra Viktora Orbána. Vyplýva to z výsledkov prieskumu inštitútu IDEA, ktoré v stredu zverejnil server 24.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa 25 % opýtaných sú príčinou zhoršenia meny sankcie uvalené na Rusko Európskou úniou a 7 % označilo za hlavný dôvod inflácie rusko-ukrajinskú vojnu. Nevedelo, prípadne nechcelo uviesť príčinu inflácie 31 % respondentov.

Takmer 65 % voličov vládneho bloku Fidesz-KDNP súhlasí s tvrdením vlády, že infláciu spôsobujú sankcie EÚ, pričom 15 % provládnych voličov vidí príčinu nepriaznivej hospodárskej situácie v rusko-ukrajinskej vojne.

Iba 3 % voličov Fidesz-KDNP vinia za vysokú infláciu hospodársku politiku Orbánovej vlády. V prípade priaznivcov opozičných strán je tento pomer až 79 %.

Maďarsko má najvyššiu mieru inflácie v rámci Európskej únie (EÚ). Miera inflácie v Maďarsku sa do konca roka 2023 spomalí a klesne z aprílových 24 % na jednociferné číslo, vyhlásil v utorok (6. 6.) minister pre hospodársky rozvoj Márton Nagy.