Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Podľa analytika Slováci v tomto roku nakupujú na Vianoce opatrnejšie

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Slováci na bohato prestretom štedrovečernom stole šetriť nebudú ani v tomto roku. Uskromnia sa skôr pri nákupe darčekov.

Bratislava 23. decembra (TASR) – Predvianočné nákupy Slovákov sú v tomto roku v porovnaní s vlaňajškom opatrnejšie a obozretnejšie.

"Ľudia viac vnímajú hodnotu peňazí a podľa toho sa aj správajú," opísal pre TASR analytik agentúry pre prieskum trhu Terno Ľubomír Drahovský.

Slováci sú však podľa jeho slov na rozdiel od obyvateľov okolitých štátov charakteristickí tým, že viac dbajú na pohostenie ako na darčeky. Na bohato prestretom štedrovečernom stole tak šetriť nebudú ani v tomto roku. Uskromnia sa skôr pri nákupe darčekov. "Darčeky v súčasnosti kupujú cielenejšie a vyberajú skôr menšie," doplnil Drahovský. Tohtoročné Vianoce tak nebudú podľa neho také štedré ako minulé.

Spomedzi potravín pritom obchodníci už každoročne hlásia pred Vianocami vyšší záujem o ryby, ale aj produkty na pečenie či šumivé vína alebo ovocie. Rovnako stúpa aj predaj hračiek a oblečenia, elektroniky či športových potrieb a kozmetiky, ktoré spotrebitelia nakupujú ako darčeky pre svojich blízkych.

Samotní obchodníci však predvianočné nákupy Slovákov nevidia až tak pesimisticky. Podľa viceprezidenta Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) Františka Ťapuša by mohli tohtoročné predvianočné tržby prevýšiť minuloročné.

"Obchodníci neboli veľmi spokojní s úvodom roka, ani priebeh letnej sezóny sa nevyznamenal veľkými tržbami," priblížil Ťapuš. Tržby obchodníkov tak boli podľa jeho slov za 11 mesiacov tohto roka pod úrovňou minulého roka. Predajcovia preto odhadujú, že tohtoročný december prevýši minuloročný a tržby za celý rok by sa mohli priblížiť úrovni roku 2011.