Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Podľa Budaja by mali mestá rozhodovať,ktorý hazard zakážu či zregulujú

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Štefan Puškáš

Podľa platného zákona, keď sa už občanom mesta podarí získať petíciu s podpismi tretiny obyvateľov, obec môže zakázať buď všetky hazardné hry alebo žiadne.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Dať mestám a obciam možnosť rozhodnúť o tom, ktorý hazard zakážu alebo ho budú regulovať – takýto cieľ má novela zákona o hazardných hrách, ktorú predložila do parlamentu skupina poslancov hnutia OĽaNO-NOVA Ján Budaj, Oto Žarnay a Viera Dubačová. Plénum by sa ňou malo zaoberať na novembrovej schôdzi Národnej rady (NR) SR.

Novela obsahuje podľa Budaja dve klauzuly. Prvou chce z aktuálne platného zákona vyňať povinnosť, na základe ktorej, ak chce obec či mesto prijať všeobecne záväzné nariadenie na reguláciu hazardu, tretina občanov musí podpísať petíciu za takýto krok. Takáto podmienka pritom podľa Budaja neexistuje pri žiadnej inej regulácii, netýka sa žiadneho iného podnikania.

"Je to zničujúca podmienka a zdalo sa, že sa nikomu vo veľkých mestách nikdy nepodarí taký veľký počet zozbierať. Napriek tomu, po dlhej práci a po vyčerpávajúcom výkone stoviek aktivistov sa v Bratislave jedna tretina zozbierať podarila," opísal Budaj na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Na snímke poslanec Ján Budaj (OĽaNO-NOVA).
Foto: TASR - Martin Baumann


Petičné hárky boli riadne mestu odovzdané a prešli podateľňou, primátor mesta Ivo Nesrovnal však neskôr oznámil, že sa 50.000 podpisov stratilo. Práve táto skúsenosť viedla Budaja k predloženiu novely a k návrhu na zrušenie takejto povinnosti.

Poslanec chce v zákone zároveň riešiť aj druhý problém, ktorý nazýva "zaujímavým trikom". Podľa súčasne platného zákona, keď sa už občanom mesta podarí získať petíciu s podpismi tretiny obyvateľov, obec môže zakázať buď všetky hazardné hry alebo žiadne. Takýto čierno-biely model chce Budaj novelou zrušiť, aby si obec mohla vybrať, ktoré hazardné hry zakáže, či bude regulovať.

Do hazardných hier sa totiž podľa neho počítajú napríklad aj rulety vo veľkých hoteloch, ktoré sú zaviazané licenciami reťazcov, do ktorých hotely patria a za ktoré zaplatili. Mohla by tak vzniknúť podľa Budaja hrozba súdnych sporov vlastníkov týchto hotelov s mestom. Okrem toho, takéto rulety vo veľkých mestách sú podľa poslanca pre inú sociálnu skupinu a prinášajú iné riziká než tie, ktoré by prioritne chceli riešiť iniciátori petície.

Tí bojujú so závislosťou na hazardných hrách medzi mládežou či nezamestnanými alebo neprispôsobivými občanmi. Ide im teda o menšie herne v panelákoch či bývalých práčovniach, ktorých je v Bratislave podľa Budaja niekoľko stoviek a rozrástli sa najmä v posledných rokoch. "Ako to už býva, keď je kríza, vyhrávajú herne," konštatoval poslanec.