Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Podľa Gazpromu stanica Portovaja už nespĺňa bezpečnostné požiadavky

Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Stanica Portovaja má tlačiť plyn cez Nord Steam 1 smerom do Nemecka.

Moskva 5. septembra (TASR) - Gazprom dostal formálne varovanie od ruských regulátorov, že odstavená kompresorová stanica Portovaja už nespĺňa bezpečnostné požiadavky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Stanica Portovaja má tlačiť plyn cez Nord Steam 1 smerom do Nemecka. Gazprom o údajnom varovaní regulátorov informoval v pondelok. Už v piatok (2. 9.) oznámil, že na neurčito zastavuje dodávky cez Nord Stream 1 pre únik oleja na poslednej funkčnej turbíne na stanici Portovaja.

Gazprom v pondelok tiež citoval firmu Siemens Energy, ktorá opravovala turbíny plynovodu, že "príčiny úniku oleja dokáže odstrániť len špecializovaná firma". Ruský koncern vo svojom vyhlásení uviedol, že ďalšia prevádzka stanice Portovaja by bola nebezpečná a podľa zákona musí byť odstavená.

Firma Siemens Energy v sobotu (3. 9.) uviedla, že nebola poverená opravou a že únik oleja, o ktorom informoval Gazprom, väčšinou neovplyvňuje prevádzku turbíny a môže byť opravený na mieste. Dodala, že sú k dispozícii ďalšie turbíny na použitie na stanici Portovaja.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok zopakoval postoj Moskvy, že príčinou problémov s ruskými dodávkami sú západné sankcie. Zároveň signalizoval, že Rusko dodávky neobnoví, kým sankcie nebudú zrušené.