Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Podľa I. Matoviča sa Smer-SD bojí postaviť proti neplatičom daní

Igor Matovič ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Za veľmi nízky cieľ považuje Matovič ambíciu Smeru-SD znížiť daňové úniky o 12 %. Pritom na druhej strane chce vláda zvýšiť daň z príjmov pre právnické osoby z 19 % na 21 %.

Bratislava 7. júna (TASR) - Líder OĽaNO Igor Matovič vyčíta premiérovi Robertovi Ficovi nedostatok odvahy postaviť sa proti neplatičom daní. Obrať poctivých obyčajných ľudí a firmy je totiž podľa Matoviča zbabelé, naopak, odvážne by bolo postaviť sa proti subjektom, ktoré systém zneužívajú.

"Myslíme si, že vládna strana Smer sa vydala veľmi nesprávnym smerom. V príkrom rozpore so svojimi predvolebnými sľubmi dnes navrhuje opatrenia, ktoré budú mať veľmi negatívny dopad aj na tých najchudobnejších," vyhlásil Matovič dnes na brífingu v Bratislave. Za nesprávne kroky označil plánované zníženie príspevkov do druhého dôchodkového piliera a zvýšenie sadzby dane z príjmu.

Za veľmi nízky cieľ považuje Matovič ambíciu Smeru-SD znížiť daňové úniky o 12 %. Pritom na druhej strane chce vláda zvýšiť daň z príjmov pre právnické osoby z 19 % na 21 %.

"Tým najchudobnejším, ktorí si dnes nevedia nájsť normálne prácu a ktorí sa zamestnávajú cez dohody o pracovnej činnosti, ide rušiť dohody," uviedol Matovič. Podľa neho sa tak zníži príjem týchto pracovníkov až o niekoľko desiatok percent.

Líder OĽaNO zároveň ponúkol premiérovi spoluprácu v presadzovaní a obhajovaní aj nepopulárnych krokov, ktoré by súviseli so snahou zvýšiť výber daní. "Myslíme si, že Smer by mal využiť svoju moc a vyhlásiť totálnu vojnu neplateniu daní a zneužívaniu sociálneho systému," konštatoval Matovič.

Podľa riaditeľa Tlačového a informačného odboru (TIO) Úradu vlády SR Erika Tomáša mal však Matovič konať ešte počas úradovania vlády Ivety Radičovej. "Kde bola odvaha pána Matoviča bojovať s daňovými únikmi v čase, keď bol súčasťou koalície, ktorá v tejto oblasti neurobila absolútne nič?" reagoval Tomáš.