Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Podľa ministra Jahnátka sa agrorezort môže o šesť rokov dostať z krízy

Ľubomír Jahnátek Foto: TASR/Henrich Mišovič

Strednodobá stratégia rozvoja poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku by mala byť pripravená do konca tohto roka.

Nitra 24. augusta (TASR) – Pre revitalizáciu slovenského poľnohospodárstva je nevyhnutné úspešne dohodnúť podmienky Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ (SPP) a vypracovať strednodobú stratégiu rozvoja poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku.

Počas 39. ročníka veľtrhu Agrokomplex v Nitre to uviedol minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.

„Kľúčová do roku 2020 bude komparácia medzi SPP a slovenskými podmienkami definovanými v koncepcii. Ak sa nám podarí dosiahnuť súčinnosť medzi nimi a zabezpečiť potrebné finančné krytie na rozvojové impulzy, o šesť rokov môže byť slovenský agrosektor z najhoršieho vonku,“ uviedol Jahnátek.

Rokovaniami o podmienkach Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ v Bruseli poveril minister štátnu tajomníčku Magdalénu Lacko-Bartošovú. Od septembra by malo rezortné ministerstvo na internetovej stránke v pravidelných mesačných intervaloch informovať o záveroch všetkých rokovaní súvisiacich s SPP. Podľa slov ministra už slovenská diplomacie dosiahla niekoľko pozitívnych výsledkov.

„Veľa našich požiadaviek sa dostalo do revidovanej správy v rámci prvého piliera SPP, čakáme na predstavenie druhého piliera.“ Zásluhou Slovenska sa podľa Jahnátka podarilo dosiahnuť, že finančné prostriedky EÚ pôvodne určené len na zakladanie nových rybníkov sa budú môcť použiť aj na zlepšenie podmienok a výnosnosti existujúcich rybníkov. Ďalším úspechom je presadenie greeningu.

„Pôvodnú hranicu 7% zazeleňovania na podnik sa nám podarilo rozložiť na 3,5% na podnik a 3,5% na región,“ tvrdí minister. Citlivou témou pre slovenské poľnohospodárske podniky je podľa ministra otázka couplingu, naviazanosti objemu dotácií na veľkosť produkcie. „Niektoré štáty nesúhlasia s couplingom, robíme ďalšiu iniciatívu na úrovni medzištátnej diplomacie.“

Strednodobá stratégia rozvoja poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku by mala byť pripravená do konca tohto roka. V súčasnosti je podľa slov ministra hotová prvá verzia, ktorá potrebuje zoštíhlenie. Podieľala sa na nej agrárna samospráva, 56 odborových zväzov, vedecko-výskumné inštitúcie i univerzity.