Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Podľa prieskumu majú seniori radšej jednoduchšie mobilné telefóny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa výsledkov štúdie až 82,7 % seniorov využíva mobil najčastejšie na telefonovanie s rodinou a s priateľmi (52,7 %).

Bratislava 21.júna (TASR) - Pre slovenských seniorov sú najdôležitejšími funkciami mobilného telefónu veľké tlačidlá (67,1 %), veľký a ľahko čitateľný displej (63,6 %) a výdrž baterky (54,1 %). Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala spoločnosť emporia Telecom v rámci projektu Ako na mobil.

Podľa výsledkov štúdie až 82,7 % seniorov využíva mobil najčastejšie na telefonovanie s rodinou a s priateľmi (52,7 %). Na mobilnom telefóne im naopak najviac prekáža, ak má malý, zle čitateľný displej (56,2 %), ak je zložitý a ťažko sa ovláda (47,3 %), má malé tlačidlá (45, 5 %) a batéria nevydrží dlho (39,2 %). Až 94 % seniorov na Slovensku dáva prednosť klasickým tlačidlám pred dotykovým displejom.

Výskum bol súčasťou projektu Ako na mobil, v rámci ktorého sa mali možnosť seniori zoznámiť s jednotlivými funkciami mobilného telefónu. Vekový priemer respondentov dosiahol 74 rokov a vo väčšom zastúpení sa ho zúčastnili ženy. Prieskum potvrdil, že drvivá väčšina starších ľudí (až 96,5 %) využíva mobil primárne na telefonovanie. Z výsledkov výskumu tiež vyplýva, že viac telefonujú ženy, než muži. Takmer polovici opýtaných dodáva mobilný telefón väčší pocit bezpečia a vítajú, že ho môžu využiť v prípade núdze alebo pri ohrození zdravia, resp. života. Len pre 13,3 % opýtaných je dôležitý celkový vzhľad telefónu. Podľa výsledkov prieskumu si takmer 38 % seniorov kúpilo telefón samo a ďalších 33,1 % dostali nový mobil do daru. Len pätina seniorov dostala už predtým používaný telefón.

Výskum tiež ukázal, že seniorom prekáža nadbytok funkcií ich mobilného zariadenia. Mnohé sú pre nich neužitočné a zbytočne stresujúce. Len 3,6 % respondentov si myslí, že ich mobilný telefón má málo funkcií. Druhou najčastejšie využívanou funkciou po telefonovaní sú hodinky (24,5 %), až potom nasleduje posielanie SMS správ (20,9 %). Medzi menej používané funkcie radia budík, kalendár, navigáciu, posielanie MMS správ či predpoveď počasia. Zložitá obsluha je pre opýtaných seniorov prekážkou pri častejšom využívaní fotoaparátu. Využíva ho len 15 % opýtaných. Iba 3,5 % seniorov sa orientuje v službách mobilného internetu. Stal sa tak najmenej využívanou funkciou.

Podľa aktuálnych odhadov do roku 2030 prevýši na Slovensku počet seniorov nad 60 rokov počet detí do 15 rokov. Starnutie obyvateľstva sa markantne prejavuje aj v ostatných krajinách Európskej únie. Narastajúci počet seniorov preto kladie do popredia témy špecifických potrieb staršej generácie a otázky zlepšenia kvality jej života. Z toho dôvodu je rok 2012 vyhlásený za Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami. Jedným z jeho hlavných cieľov je vytvorenie vhodných podmienok života starších ľudí v spoločnosti. Pri tejto príležitosti sa spoločnosť emporia rozhodla preskúmať požiadavky seniorov na mobilné zariadenia, považované za jedny z hlavných  prostriedkov ich komunikácie s okolím.

Rakúska spoločnosť emporia dlhodobo investuje do výskumu špecifických potrieb seniorov. Jeho výsledky vedú spoločnosť k snahe priblížiť ovládanie mobilných telefónov čo najviac k základnej úrovni. Preto sa mobilné telefóny emporia vyznačujú ľahko čitateľným veľkým displejom a alfanumerickou klávesnicou s veľkými tlačidlami. Tie sa aj ľuďom so zhoršenou jemnou motorikou ovládajú jednoducho. Minimalizovanie funkcií telefónov emporia na intuitívnu úroveň vedie k odstráneniu prípadných prekážok ich komunikácie s blízkymi a priateľmi. Navyše jednou z veľkých výhod bezproblémového ovládania mobilného telefónu emporia je možnosť v prípade ohrozenia života kdekoľvek privolať pomoc prostredníctvom tlačidla núdzového volania.