Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Podľa SB by svetová ekonomika mala tento rok vzrásť o 2,4 %

Foto: TASR/AP

Svetová banka osobitne poukázala na pretrvávajúce spory okolo rozpočtu a dlhu v USA, čo podľa nej predstavuje pre svetovú ekonomiku jedno z najväčších rizík.

Washington 16. januára (TASR) - Aj keď svetová ekonomika je aj naďalej veľmi krehká, zdá sa, že to najhoršie obdobie finančnej krízy by už mala mať za sebou.

Uviedla to v najnovšej správe o vývoji globálnej ekonomiky (Global Economic Prospects) Svetová banka (SB). Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Banka predpokladá, že za rok 2012 vzrástla svetová ekonomika o 2,3 % a pre tento rok počíta s miernym zrýchlením rastu na 2,4 %. To znamená zhoršenie prognózy oproti júnu minulého roka, keď na tento rok počítala banka s rastom globálnej ekonomiky o 3 %. Výraznejšie zrýchliť by mal hrubý domáci produkt (HDP) v roku 2014, keď SB počíta s rastom o 3,1 % a v roku 2015 očakáva rast ekonomiky o 3,3 %.

Najväčšou mierou sa pod súčasný stav podpisujú výkyvy na trhoch a slabý rast v najsilnejších ekonomikách sveta, dodala Svetová banka. Zvlášť poukázala na pretrvávajúce spory okolo rozpočtu a dlhu v USA, čo podľa nej predstavuje pre svetovú ekonomiku jedno z najväčších rizík.

Čo sa týka reformujúcich sa štátov, ich vyhliadky hospodárskeho rastu ostávajú aj naďalej celkovo dobré, no tempo rastu by malo byť zhruba o 1 až 2 % pomalšie, než krajiny dosahovali pred obdobím krízy. SB predpokladá, že v roku 2013 dosiahne hospodársky rast rozvíjajúcich sa krajín 5,5 % oproti júnovej prognóze na úrovni 5,9 %, zatiaľ čo v prípade ekonomík s vysokými príjmami to bude len okolo 1,3 %. V roku 2014 a 2015 by sa mal rast v reformujúcich sa ekonomikách zrýchliť na 5,7 %, respektíve 5,8 %, v priemyselne rozvinutých štátoch by to malo byť len o 2 % (2014) a 2,3 % (2015).

Práve prípadné problémy v rozvinutých ekonomikách, najmä v Európe a USA, by mohli skomplikovať aj situáciu reformujúcich sa štátov, dodala SB. Banka preto vyzvala takzvané nastupujúce ekonomiky, aby posilnili investície a znížili tak závislosť od hospodárskeho rastu v bohatých krajinách.

V prípade eurozóny predpokladá SB návrat do pozitívneho teritória až v roku 2014. Očakáva, že v tomto roku klesne ekonomika eurozóny o 0,1 %, no v roku 2014 by mala vzrásť o 0,9 % a v nasledujúcom roku zrýchliť tempo rastu na 1,4 %.

V prípade americkej ekonomiky SB odhaduje, že za rok 2012 vzrástla o 2,2 %, tento rok by sa však rast mal v dôsledku fiškálnej konsolidácie spomaliť na 1,9 %. Tempo rastu čínskej ekonomiky by za minulý rok malo podľa banky dosiahnuť 7,9 %, zatiaľ čo v júni minulého roka ešte počítala s rastom o 8,2 %. Tento rok by sa rast mal zrýchliť na 8,4 %.