Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Slovensko vie podľa Jána Počiatka vyčerpať všetky eurofondy

Minister dopravy Ján Počiatek. Foto: TASR

Čiastka eurofondových peňazí, ktorá by sa takto premiestnila, mala byť známa práve dnes, keďže premiér je na rokovaní v Bruseli.

Bratislava 24. apríla (TASR) – Eurofondové peniaze, ktoré by Slovensko nedokázalo vyčerpať do konca tohto programovacieho obdobia, podľa šéfov jednotlivých operačných programov neexistujú.

Štát by tak mal dokázať použiť do konca roka 2015 celý balík približne 11 miliárd eur, ktoré SR dostala z Bruselu.

"Všetky riadiace orgány avizujú, že sú schopné dočerpať svoje operačné programy," uviedol dnes pre TASR minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Minulý týždeň pritom spolu s premiérom Robertom Ficom oznámili, že eurofondy, ktoré Slovensko nedokáže vyčerpať, poputujú na podporu nezamestnanosti a vytvárania pracovných miest pre mladých.

Čiastka eurofondových peňazí, ktorá by sa takto premiestnila, mala byť známa práve dnes, keďže premiér je na rokovaní v Bruseli.

"Riadiace orgány sú obsadené stále tou garnitúrou, ktorá tam je z minulosti, a od nich prichádza takáto informácia," konštatoval Počiatek.

Otáznikom tak podľa neho ostáva, do akej miery tomu môže veriť. "Zatiaľ to musím brať na vedomie," podotkol. Spochybniteľné to bude podľa Počiatka až po nejakom čase, keď sa hlbšie zanalyzujú jednotlivé operačné programy.

Tu bude player


Vláda však aj napriek tomu plánuje podporiť vytváranie pracovných miest pre mladých z eurofondov. "Ale to je už skôr politické rozhodnutie," dodal Počiatek. Po dnešnom rokovaní premiéra v Bruseli tak bude jasné, aká čiastka by na to smerovala. Peniaze by sa mali presunúť z niektorých operačných programov, aj keď ich šéfovia v súčasnosti tvrdia, že eurofondy sú schopní vyčerpať úplne.

"Je vytypovaných pár kandidátov, s ktorými prejdeme ich agendu hĺbkovejšie, aby sme si boli istí, či to, čo tvrdia, je aj pravda," doplnil Počiatek. Na základe toho sa určí suma eurofondov, ktorá pôjde na vytváranie pracovných miest pre mladých. V hre sú napríklad Operačné programy (OP) Vzdelávanie, Informatizácia spoločnosti či Výskum a vývoj a teoreticky aj OP Doprava. Konečná suma by mala byť podľa Počiatka známa do týždňa.