Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Podmienky pre európske banky v prípade rizikových úverov sa sprísnia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Počet nesplácaných úverov v EÚ v poslednom období výrazne klesol: na konci 2. kvartálu dosiahli hodnotu zhruba 820 miliárd eur v porovnaní so sumou 950 miliárd eur v rovnakom období roka 2017.

Brusel 18. decembra (TASR) - Európske banky budú musieť pri poskytovaní rizikových úverov dodržiavať prísnejšie pravidlá. V utorok sa na tom zhodli sprostredkovatelia členských štátov EÚ a Európskeho parlamentu. Obidve strany musia ešte dohodu oficiálne schváliť.

Nedobytné úvery boli v Európe v období po roku 2008 veľkým problémom. Mnohí dlžníci neboli schopní splácať úvery, napríklad, pre stratu práce alebo platobnú neschopnosť firmy. Banky sa tak dostali do problémov a nemohli poskytovať nové úvery firmám ani súkromným osobám.

V budúcnosti musia banky odložiť viac vlastného kapitálu na pokrytie výpadku, ak klienti nesplnia svoje finančné záväzky. Za nedobytný sa považuje úver vtedy, keď dlžník neuhradil splátku viac než 90 dní.

Európska komisia v marci tohto roka predložila rozsiahle návrhy na zníženie objemu nedobytných úverov v EÚ. Okrem iného chce posilniť sekundárne trhy, na ktorých sa budú môcť banky ľahšie zbaviť takýchto úverov.

Počet nesplácaných úverov v EÚ v poslednom období výrazne klesol: na konci 2. kvartálu dosiahli hodnotu zhruba 820 miliárd eur v porovnaní so sumou 950 miliárd eur v rovnakom období roka 2017. Medzi členskými krajinami však vládnu veľké rozdiely. Najviac nedobytných úverov majú banky v Grécku, najmenej inštitúcie v Luxembursku.