Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Podmienky výpovede z nájmu, ktorý bol uzavretý so SPF, sa neupravia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nový vlastník pozemkov je podľa Fecka v paradoxnej situácii, keď zvyčajne nevie ani to, kto jeho novonadobudnuté pozemky užíva a ani aké sú pozemky doterajšieho nájmu.

Bratislava 15. júna (TASR) - Podmienky výpovede z nájomného vzťahu, ktorý bol uzavretý ešte so Slovenským pozemkovým fondom (SPF), sa neupravia. Návrh novely zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov poslanca Martina Fecka (OĽANO) Národná rada (NR) SR vo štvrtok neposunula do druhého čítania.

Poslanec pripomenul, že SPF spravuje pozemky, ktoré sú vo vlastníctve štátu, ako aj pozemky nezistených vlastníkov. Keďže fond sám nemôže podnikať, na tieto pozemky uzatvára nájomné zmluvy s užívateľom, ktorý garantuje obrobenosť týchto pozemkov podľa ich druhu. "Ak sa úspešne uskutoční náhradné dedičské konanie na pozemky po nezistenom vlastníkovi, tak fond automaticky opraví nájomnú zmluvu tak, že zníži v nájomnej zmluve konkrétnemu užívateľovi príslušnú výmeru a ďalej vec nerieši," upozornil.

Nový vlastník pozemkov je podľa neho však v paradoxnej situácii, keď zvyčajne nevie ani to, kto jeho novonadobudnuté pozemky užíva a ani aké sú pozemky doterajšieho nájmu. "Vlastník má vlastnú predstavu, ako s pozemkami naložiť. Preto je potrebné napraviť túto absenciu legislatívnej úpravy v záujme toho, aby vlastník mohol plnohodnotne nakladať so svojím majetkom. Preto sa navrhujú a jednoznačne definujú podmienky výpovede z nájomného vzťahu, ktorý bol uzavretý ešte s fondom," uviedol predkladateľ v dôvodovej správe.