Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Podnikatelia: Druhý antibyrokratický balík je malé zlepšenie

Ilustračné foto Foto: TASR

Podnikateľská aliancia Slovenska len štyri opatrenia z tohto balíka označila za výrazne potrebné.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Druhý antibyrokratický balík z dielne Ministerstva hospodárstva SR neprinesie zásadné zlepšenie podnikateľského prostredia, ide skôr o malý krok vpred. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v júli 2018 uskutočnila Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) medzi podnikateľmi k snahe rezortu hospodárstva znížiť byrokratické zaťaženie podnikateľov prostredníctvom druhého antibyrokratického balíka.

Podnikatelia totiž len štyri opatrenia z tohto balíka označili za výrazne potrebné. Sú nimi zabezpečenie toho, aby štátne inštitúcie od fyzických a právnických osôb už ďalej nepožadovali najčastejšie žiadané výpisy, potvrdenia a ďalšie dokumenty, tiež jednoduchou formou a v jednotnom formáte uvádzať na informačných tabuliach a ich webových sídlach zoznam tlačív a dokumentov, ktoré sa vyžadujú.

Zároveň aj zjednodušenie prístupu k získaniu informácie o pridelenom daňovom identifikačnom čísle na portáli finančnej správy a analyzovanie súčasných postupov udeľovania prechodných pobytov cudzincov s cieľom navrhnúť technicko-organizačné opatrenia na zlepšenie podmienok.

Ostatné opatrenia hodnotili podnikatelia v prieskume ako menej potrebné, a to celkovo 18 opatrení. Zvyšných šesť hodnotili ako málo potrebné. "Zároveň je dôležité si uvedomiť, že ide len o návrhy, ktoré je potrebné zrealizovať. Už v prvom antibyrokratickom balíku bolo až 35 opatrení, pričom nie je známe vyhodnotenie, ktoré z navrhovaných opatrení boli už zrealizované, ktoré nie a s akým výsledkom," doplnil výkonný riaditeľ PAS Peter Serina. Zo stránky ministerstva hospodárstva podľa neho vyplýva, že do 30. augusta 2018 bolo nesplnených 24 opatrení z 35, čo predstavuje 69 %.

"Inými slovami, je veľa úloh, ale málo plnení a možno aj to je dôvod, prečo podnikatelia nepociťujú zlepšenie prostredia na podnikanie napriek tomu, že sa prakticky neustále prijímajú nové a nové záväzky a plány, kde čo a ako vylepšiť," dodal Serina.

Podnikatelia zúčastnení na prieskume navrhli podľa neho podstatné opatrenia na zlepšenie podnikania na Slovensku, pričom jednoznačne najviac požadujú znížiť daňové a odvodové zaťaženie firiem a profesionalizovať štátnu správu. Potrebné je podľa nich aj finančne rozlíšiť kvalitných úradníkov od nekvalitných. Zníženie odvodov by okrem zvýšenia čistých miezd pomohlo podľa PAS aj dlhodobo nezamestnaným sa zamestnať.