Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Na zákazky NATO môžu reagovať aj slovenskí podnikatelia

Zástavy členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) vejú pred sídlom aliancie v Bruseli. Foto: TASR/AP

Možnosti pre našich podnikateľov vznikajú aj vďaka stavbe nového sídla NATO v Bruseli.

Bratislava 15. júna (TASR) - Slovenskí podnikatelia sa môžu zapojiť do vojenských a civilných dodávok pre NATO. Verejné obstarávanie sa realizuje prostredníctvom centrály NATO v Bruseli, prostredníctvom agentúr a veliteľstiev NATO. Možnosti pre našich podnikateľov vznikajú aj vďaka stavbe nového sídla NATO v Bruseli.


Podrobné informácie pre podnikateľov možno nájsť na stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Jednotlivé agentúry, veliteľstvá aj centrála NATO si na účely verejného obstarávania vytvárajú vlastné databázy firiem a spoločností. Až ponuky nad určitú hodnotu sú zverejňované na internete a len veľké medzinárodné výberové konania sú zasielané na vedomie delegáciám členských štátov NATO.

Je dôležité zaregistrovať sa v jednotlivých agentúrach ako potenciálny dodávateľ, prípadne podpísať rámcovú zmluvu, čo zabezpečí, že agentúra či veliteľstvo môže pozvať firmu na základe poskytnutého profilu priamo do menšieho alebo väčšieho výberového konania. Možnosti pre podnikateľov prezentoval poslancom BSK na nedávnom stretnutí stály predstaviteľ SR pri NATO Tomáš Valášek.

"Pre registrované spoločnosti je dôležité, aby svoje údaje v databáze pravidelne aktualizovali a uviedli detaily o tom, čo sú schopné zabezpečiť. V databáze sa totiž vyhľadáva aj prostredníctvom kľúčových slov a robí sa indikatívny zoznam spoločností, ktoré môžu v rámci nejakého výberového konania predložiť návrh projektu," priblížil predseda BSK Pavol Frešo.