Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Podnikatelia v cestovnom ruchu predĺženie pomoci vítajú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa prezidenta Aliancie slovenskej gastronómie (ASG) Viliama Pavlovského podnikatelia v gastronomickom biznise netrpezlivo čakali na zdroje zo štátnej pomoci.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Podnikatelia v cestovnom ruchu predĺženie štátnej pomoci vítajú. Snažia sa však naďalej, aby štát pomohol sektoru znížením dane z pridanej hodnoty (DPH) na gastroslužby. Uviedli to zástupcovia združení hotelov a gastrosektora v reakcii na oznámenie, že Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR spúšťa od utorka (17. 8.) tretiu etapu pomoci cestovnému ruchu v rámci schémy de minimis za mesiace apríl a máj 2021.

"Za podnikateľov v cestovnom ruchu by som chcel povedať, že vítame toto predĺženie pomoci za mesiace apríl a máj. Približne pred dvomi mesiacmi sme poukazovali na to, že pomoc je žiaduca. Prepady tržieb boli totiž veľmi vysoké v porovnaní s rokom 2019, takže každá pomoc pre podnikateľov je na mieste," uviedol generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák, ktorý verí, že v krátkom čase bude možné podávať žiadosti aj v tzv. veľkej schéme za obdobie apríl a máj tohto roku.

Podľa prezidenta Aliancie slovenskej gastronómie (ASG) Viliama Pavlovského podnikatelia v gastronomickom biznise netrpezlivo čakali na zdroje zo štátnej pomoci. "S MDV zároveň intenzívne spolupracujeme na stále otvorenej téme, ktorou je znížená DPH. Tá je pre gastrosektor asi tou najadresnejšou pomocou. Spoločnými silami hľadáme cestu, aby sa tento krok zrealizoval čo najrýchlejšie a bol výhodný nielen pre gastropodnikateľov, ale aj pre štát," dodal Pavlovský.