Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Podnikateľov z Bratislavy a Košíc čaká zmena údajov o registrovom súde

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Dôvodom sú zmeny v rámci takzvanej Súdnej mapy.

Bratislava 19. júna (TASR) - Podnikatelia v Bratislave a Košiciach si budú musieť zmeniť svoje údaje na obchodných listoch a objednávkach vyhotovených v písomnej alebo elektronickej forme. Dôvodom sú zmeny v rámci takzvanej Súdnej mapy. Informovala o tom v pondelok Slovenská komora daňových poradcov (SKDP).

"V zmysle zmeny bude príslušným registrovým súdom namiesto Okresného súdu Bratislava I Mestský súd Bratislava III, ktorý bude viesť aj obchodný register, a namiesto Okresného súdu Košice I to bude Mestský súd Košice, ktorý bude viesť obchodný register pre spoločnosti, ktoré boli registrované na Okresnom súde Košice I," uviedla SKDP.

Pre spoločnosti, ktoré boli registrované na Okresnom súde Bratislava I alebo Okresnom súde Košice I to podľa komory znamená, že si budú vo svojich zmluvách, obchodných dokumentoch, webových stránkach a podpisoch uvádzať identifikačné údaje o zápise v obchodnom registri vedenom Mestským súdom Bratislava III, respektíve Mestským súdom Košice. Číslo oddielu a vložky danej spoločnosti zostáva nezmenené.

Znamená to však, že všetci podnikatelia registrovaní na týchto súdoch budú musieť na vlastné náklady zabezpečiť zmenu údajov, aby ich obchodné dokumenty a webové stránky zodpovedali aktuálnym údajom v Obchodnom registri, v ktorom sú zapísaní.

Obchodný zákonník nedefinuje pokuty, ktoré by postihovali jeho nedodržanie, teda že by podnikatelia neuvádzali na obchodných dokumentoch či webových stránkach aktuálne informácie o registrovom súde, ktorý vedie ich zápis v obchodnom registri.

"Avšak zákon č. 530/2003 Z. z. o obchodnom registri oprávňuje príslušný registrový súd uložiť pokutu fyzickej osobe oprávnenej konať v mene zapísanej právnickej osoby (napríklad konateľovi s.r.o.) do výšky 3310 eur, ak si táto osoba nesplní povinnosť ustanovenú podľa osobitného predpisu," informovala SKDP.