Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Podnikatelia zasiahnutí treťou vlnou môžu žiadať o dotáciu na nájomné

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minister hospodárstva Richard Sulík upozornil, že pri náznaku podvodného konania dotáciu rezort neschváli a postúpi ju príslušným orgánom.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Ministerstvo hospodárstva SR opäť spúšťa vyplácanie dotácií na nájomné. Prevádzky, ktoré boli povinne zatvorené, alebo bolo obmedzené ich fungovanie počas tretej vlny pandémie, už môžu podávať elektronické žiadosti. Oprávnenými žiadateľmi o dotáciu sú opäť nájomcovia, ktorí o peniaze budú žiadať prostredníctvom prenajímateľov, uviedlo v piatok Ministerstvo hospodárstva SR.

"Doteraz rezort hospodárstva vyplatil na dotáciách na nájomné 147 miliónov eur. Pomoc bola vyhodnotená ako jedna z najefektívnejších a verím, že tomu bude tak aj teraz," uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Upozornil, že pri náznaku podvodného konania dotáciu rezort neschváli a postúpi ju príslušným orgánom. "Voči podvodníkom sme nekompromisní, priživovanie sa na pomoci je neakceptovateľné," tvrdí Sulík.

Štát prispeje na nájomné vo výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného na základe dohody medzi prenajímateľom a nájomcom. Najviac však vo výške 50 % nájomného za obdobie sťaženého užívania. Ak sa prenajímateľ a nájomca dohodnú na nižšej zľave, nájomca bude mať možnosť zaplatiť toto nájomné v rovnako vysokých pravidelných mesačných splátkach do 48 mesiacov. Podnikatelia môžu o dotácie žiadať do 28. februára 2022.