Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Podnikatelia žiadajú vládu o dialóg, chceli by otvárať prevádzky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi požiadavkami bola aj záchrana pre cestovný ruch okamžitým zvýšením podpory z rezortu dopravy z 10 % na 20 % z poklesu tržieb.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Podnikatelia v pondelok odovzdali na Úrade vlády SR otvorený list, v ňom vyzývali vládu k dialógu. Najzásadnejšou požiadavkou je podľa prezidenta Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Mareka Harbuľáka otvoriť prevádzky.

"Najzásadnejšia požiadavka je otvoriť. Sme si vedomí, aká je epidemická situácia na Slovensku, ale ak sa situácia zlepšuje, tak podmienky sú voči nám diskriminačné," poznamenal Harbuľák. Pokračoval, že sa snažia poukazovať na problémy, s ktorými sa potýkajú. "Sme zatvorení, máme nulové tržby. Prvú vlnu sme prežili vďaka finančným rezervám, ktoré podnikatelia mali, druhú vďaka štátnej pomoci, tú tretiu už nemáme z čoho. Najlepším riešením je otvoriť. Ak máme zostať zatvorení, požadujeme primerané kompenzácie."

Vláda podľa otvoreného listu podnikateľov prehliada požiadavky ľudí zo segmentu HORECA. Medzi požiadavkami bolo naplnenie verejného prísľubu, že "vakcína je sloboda" a otvorenie všetkých prevádzok 18. decembra v rovnakom režime, ako sú otvorené ostatné prevádzky v iných segmentoch. Ďalej záchrana pre cestovný ruch okamžitým zvýšením podpory z rezortu dopravy z 10 % na 20 % z poklesu tržieb. Okrem toho aj obnovenie schémy prvej pomoci "Plus plus" od momentu uzatvorenia prevádzok v tomto roku pre udržanie a záchranu pracovných miest v cestovnom ruchu a tiež schválenie a zavedenie zníženej sadzby 10 % DPH na gastroslužby od 1. apríla budúceho roka. Poslednou požiadavkou boli jasné pravidlá fungovania pre gastro a hotely a celý cestovný ruch bez diskriminácie.