Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Podnikatelia zneužívajú kontrolné výkazy DPH na podvody s odpočtom

Prezident Finančného riaditeľstva SR František Imrecze Foto: TASR/Martin Baumann

Najviac podvodných konaní sa zaznamenalo v Bratislave a v Košiciach.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Po zavedení kontrolného výkazu dane z pridanej hodnoty (DPH) Finančná správa zaznamenala nárast prípadov fiktívnych nákupov tovarov a služieb v hotovosti, keď si podnikatelia uplatňujú voči štátnemu rozpočtu vysoké sumy na vratkách dane. Finančná správa v spolupráci s políciou a krajskými prokuratúrami pracuje na odhalení viacerých podvodov spojených s vypĺňaním kontrolných výkazov, ktoré firmy robia pri hotovostných transakciách. Ako informoval na dnešnej tlačovej konferencii na pôde Finančnej správy jej prezident František Imrecze, jediná anonymná časť kontrolného výkazu DPH je časť B3 a práve na tú sa podvodníci zameriavajú.

"Typicky sa nám deje to, že v tejto zóne B3 kontrolného výkazu uplatnená daň na vstupe je veľmi vysoká, a tým pádom sa zväčšuje naše podozrenie, že ide o fiktívnu DPH. V niektorých prípadoch už máme potvrdené, že sa jedná o fiktívne transakcie. Ide o prípady, kedy daňové subjekty nakupujú tovary a služby v hotovosti, a teda o nákupe by mali dostať bločky alebo iné zjednodušené doklady a hodnoty z nich si uplatňujú v kontrolnom výkaze DPH na vstupe v jednej sume. Je to jediná anonymizovaná zóna kontrolného výkazu," konštatoval Imrecze.



Najviac podvodných konaní sa zaznamenalo v Bratislave (47 %) a v Košiciach (17 %), kde je najväčší počet daňových subjektov a najväčší objem realizovaných transakcií. "Subjekty predpokladajú, že z veľkého množstva transakcií si to nevšimneme. Intenzívne sme sa zamerali na subjekty, ktoré si uplatňovali v riadku B3 veľmi vysoké sumy a bolo zjavné, že pochádzajú z fiktívnych transakcií," povedal Imrecze. Priblížil aj akciu pod názvom Čierny motýľ, v rámci ktorej prešlo v júni tohto roku kontrolou 222 firiem, z toho 92 (41 %) boli nekontaktné schránkové firmy. To podľa Imreczeho hovorí o tom, že tento typ podvodu rastie. "Robia to zámerne subjekty, ktoré chcú využívať anonymizovanú zónu kontrolného výkazu," zhodnotil.

Výška celkového uplatneného nadmerného odpočtu má hodnotu 9,2 milióna eur a z toho nekontaktné subjekty si uplatnili 5,4 milióna eur (59 %). "Je úplne zjavné, že ide o podvod. Pri tejto akcii sa napríklad oslovené účtovníčky vyjadrili, že nemajú doklady k odpočtu dane, ktorý uplatnili. Teda nemajú žiadne bločky, ktoré by mohli za nákupy v hotovosti preukázať a konateľ im každý mesiac zavolá, akú sumu majú do výkazu uviesť. Typicky nekontaktné subjekty majú konateľov bezdomovcov alebo uvedené adresy v obci neexistujú," priblížil šéf daniarov.