Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Podnikateľov trápi legislatívna smršť

Na snímke prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Ján Oravec. Foto: TASR/Martin Baumann

Stálosť legislatívy a frekvencia zmien patrí medzi najzávažnejšie bariéry podnikania na Slovensku.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Podľa prieskumu, ktorý na jeseň 2015 uskutočnilo Združenie mladých podnikateľov Slovenska (ZMPS), patrí stálosť legislatívy a frekvencia zmien medzi najzávažnejšie bariéry podnikania na Slovensku. Ako uviedli dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia podnikateľskej sféry, Slovensko v posledných rokoch zasiahla doslova legislatívna smršť a ekonomické zákony sa menili v priemere každé dva týždne, vlani dokonca aj častejšie.

"Podnikateľské prostredie na Slovensku je známe veľmi častými zmenami zákonov, legislatívnou neistotou, podnikatelia musia veľmi pozorne sledovať, ktoré zmeny sa ich dotýkajú a čo budú pre nich znamenať. Dôsledkom je, že sa nemôžu naplno venovať svojmu podnikaniu a musia sa zaoberať napĺňaním byrokratických požiadaviek, právnickým a účtovníckym problémom a podobne. Predražuje to ich podnikanie, zhoršuje to ich schopnosť konkurovať svojim kolegom z okolitých krajín a hlavne ich to demotivuje rozširovať svoje podnikanie, zlepšovať služby a zavádzať inovácie. Pre Slovensko je to akoby guľa na nohe, s ktorou má súperiť na dráhe s pretekármi z iných krajín, ktorí majú podstatne menšie závažie, alebo ho vôbec nemusia za sebou vláčiť," tvrdí výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Kremský.

Podľa Jána Solíka zo ZMPS sa v roku 2015 počet noviel v porovnaní s rokom 2013 zvýšil o viac ako 56 %. Niektorý z desiatich zákonov zásadne ovplyvňujúcich podnikanie sa teda v roku 2015 menil v priemere každého 9,36 dňa. Inak povedané, namiesto toho, aby sa podnikatelia venovali biznisu, riešia zhruba raz za 10 dní novelu nejakého významného zákona.

"Ako podnikatelia by sme chceli spoločne poukázať na škodlivosť takejto aktivity politikov a vyzvať ich, aby ju zastavili a priniesli do tvorby zákonov systém, logiku, udržateľnosť a stabilitu," apeloval Solík.

Prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec upozornil, že jednotná metodika posudzovania vplyvov na podnikateľské prostredie je záväzná pre ministerstvá a štátne inštitúcie, ktoré predkladajú zákony. Mala by to byť brzda, ktorá spomalí legislatívnu smršť, zabráni príchodu nezmyselných zmien, pomôže identifikovať úpravy, ktoré by podnikateľské prostredie zhoršili.


VIDEO: Podnikatelia musia každých desať dní sledovať novely zákonov



Podľa podnikateľov to zatiaľ nefunguje a ako ukazuje analýza Centra lepšej regulácie v legislatívnom procese sa objavilo takmer 300 unikátnych materiálov, pričom viac ako polovica z nich bola s vplyvom na podnikateľské prostredie. Z nich skoro polovica bola takých, pri ktorých predkladatelia nedodržali postup podľa jednotnej metodiky.

"Sme presvedčení, že príprava legislatívnych zmien je na Slovensku uponáhľaná, nesystematická a neberie ohľad na vplyvy na spoločnosť a najmä podnikateľské prostredie. Aj po pripomienkovom konaní sa zákony navyše narýchlo menia v parlamente cez poslanecké návrhy na poslednú chvíľu, či prílepky. To všetko prispieva k neprehľadnému prúdu noviel, v ktorých sa najmä malí a strední podnikatelia nemajú šancu vyznať," zdôraznili predstavitelia podnikateľov.